Bisschoppenconferentie in gesprek met delegatie PVDA

Maandag 11 april vond in Utrecht een ontmoeting plaats tussen een delegatie van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en een delegatie van de Partij van de Arbeid. De deelnemers bevroegen elkaar over actuele onderwerpen als de opvang van vluchtelingen, ontwikkelingen in het onderwijs en andere thema’s.
Op vraag van de PVDA Tweede Kamerleden vertelden de bisschoppen wat de huidige stand van zaken is in de afhandeling van het dossier Deetman, maar ook welke preventieve maatregelen de bisschoppen sindsdien hebben genomen om seksueel misbruik te voorkomen. Verteld werd dat de bisschoppen naast andere maatregelen de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben ingevoerd voor onder anderen priesters en pastoraal werkenden, maar ook voor vrijwilligers die met jeugd en jongeren werken binnen de Kerk.
John Bakker, econoom van het bisdom Rotterdam en als voorzitter van het economencollege van de bisdommen intensief betrokken bij de afwikkeling van het dossier misbruik, sprak zich stellig uit tegen recente berichten dat zwijgclausules in bepaalde situaties van mediation op een nieuwe doofpot zouden duiden. ‘Mediation is een door Deetman gevraagde keuzemogelijkheid waar slachtoffers voor konden kiezen. Het is gebruikelijk om in een mediation traject een zwijgclausule op te nemen waar beide partijen zich aan houden. Dit is ter bescherming van beide partijen, ook van het slachtoffer, omdat hij of zij lang niet altijd bekend wil worden als slachtoffer en het gesprek bij voorkeur op deze manier aangaat. Overigens is het zo geregeld dat mocht uit deze gesprekken steunbewijs voortkomen voor zaken van andere aanklagers, dit meegenomen wordt in de afhandeling van die zaken.’
SILA
Ook de PVDA Kamerleden werden bevraagd en wel over de motie waarmee de ledenadministratie van meerdere kerkgenootschappen (SILA) geen gegevens meer mag ontvangen uit de Gemeentelijke Basis Administratie. De bisschoppen onderstreepten het belang hiervan omdat ze zo op de hoogte zijn wanneer leden verhuizen of overlijden en daar lokaal vanuit de kerken op gereageerd kan worden. ‘Juist voor ouderen in de kerk is het zo belangrijk dat ze na verhuizing naar een verzorgingstehuis bezoek kunnen ontvangen vanuit hun kerkgemeenschap. We zijn zeer teleurgesteld dat ook de PVDA deze bijdrage aan de participatiemaatschappij nu zo zeer bemoeilijkt.’ Ook hier bleek wederzijdse uitwisseling van waar het de gesprekspartijen wezenlijk om gaat verhelderend en afgesproken werd om het contact hierover voor te zetten in gesprek over alternatieve oplossingen.
Vluchtelingen
De PVDA-deelnemers aan het gesprek hadden met grote waardering kennis genomen van de brief van de Nederlandse Bisschoppen ‘Samen herbergen we vluchtelingen’. Ook over dit onderwerp werd uitvoerig van gedachten gewisseld, waarbij de bisschoppen opnieuw het belang van vluchtelingen onder de aandacht brachten om in contact te komen met Nederlanders met wie ze ook hun geloofsvragen kunnen delen. ‘Het is soms onmogelijk om als priester, dominee of imam binnen te komen in een opvangcentrum om met vluchtelingen van de eigen geloofsrichting in contact te komen’, vertelden de bisschoppen. ‘Terwijl juist het contact via een geloofsgemeenschap de integratie enorm kan bevorderen. We merken in het gesprek met COA steeds weer dat er onvoldoende aandacht is voor en rekening gehouden wordt met de religieuze identiteit van de vluchtelingen. Ook zijn vluchtelingen vaak bang om daar naar de Nederlandse ambtenaren open over te zijn, omdat dit in het land van herkomst gevaarlijk was. Nederlandse vrijwilligers maar ook geestelijken kunnen daarin tot hulp en steun zijn, nog meer dan nu al het geval is.’ Ook hier bleek het uitwisselen van kennis en ervaring in vruchtbare aarde te vallen.
Verder werd onder meer nog gesproken over het grote belang van de vrijheid van onderwijs en de waarde van katholieke scholen, juist ook in een multiculturele samenleving; het belang van een zorgvuldig beleid op het gebied van rijks- en gemeentelijke monumenten, toegespitst op kerkgebouwen; het belang van geestelijken in dienst van de overheid met een kerkelijke zending in de gezondheidszorg, het leger, bij justitie, maar ook bij politie.
Deelnemers Rooms-Katholieke Kerk:
Mgr. Eijk, kardinaal en bisschop van het aartsbisdom Utrecht;
Mgr. Van den Hende, bisschop van het Bisdom Rotterdam en referent voor de Oecumene, secundus voor Kerk en Samenleving;
Mgr. Hoogenboom, hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht en referent voor Europese zaken;
Mgr. Hendriks, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam en referent voor Onderwijs;
Dhr. Bakker, voorzitter van het college van Economen van de Rooms-Katholieke Bisschoppenconferentie in Nederland.
Dhr. Van Vilsteren MA, i.r.g.m. Kolonel Hoofdaalmoezenier bij het ministerie van Defensie; Dhr. dr. mr. Van Eijk, Hoofdaalmoezenier bij de Dienst Geestelijke Verzorging Ministerie van Veiligheid & Justitie;
Mevr. Kruse, hoofd pers en communicatie van de Rooms-Katholieke Bisschoppenconferentie
Mevr. Woestenberg, jurist ad extra voor de Nederlandse Bisschoppenconferentie.
Deelnemers namens de PvdA:
Eerste Kamer: dhr. Schrijver, mevr. Nooren.
Tweede Kamer: dhr. Marcouch, mevr. Oosenbrug en Maarten Visser, stagiair van de heer Marcouch
Verder aanwezig: Johan van Workum, Trefpunt en Koen Holtzapffel, Banningvereniging
Ook mevrouw Volp en mevrouw Maij zouden deelnemen aan het gesprek, maar zij waren helaas verhinderd.