De dialoog tussen culturen en godsdiensten is in onze tijd van groot belang. Dat besef is binnen de katholieke Kerk des te sterker op grond van twee van haar basisbeginselen: de waardigheid van iedere menselijke persoon en het algemeen welzijn.

Open brief van de bisschoppen
In een open brief aan de Nederlandse samenleving hebben de Nederlandse bisschoppen op 11 november 2004 opgeroepen tot de interreligieuze dialoog, tot respect en begrip en tot bundeling van alle goede krachten voor het algemeen welzijn van onze samenleving. In deze brief maakten de bisschoppen ook het besluit bekend tot de oprichting van een landelijke Contactraad Interreligieuze Dialoog.

Contactraad voor Interreligieuze Dialoog
De Contactraad voor Interreligieuze Dialoog (CID) behartigt namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie de interreligieuze dialoog met aanhangers van niet-bijbelse godsdiensten.

Bisschop-referent en beleidsmedewerker

De referent voor Interreligieuze Dialoog vanuit de Bisschoppenconferentie is mgr. H. Woorts. Hij is voorzitter van de CID. Drs. L.F.M. van Oers is beleidsmedewerker voor Interreligieuze Dialoog vanuit de Bisschoppenconferentie. Hij is secretaris van de CID.

De andere leden van de CID zijn: drs. A. Wachter-Van Veen, drs. P. Tolsma, drs. G. Versteegden-Rouached, Mr. Zuijdwijk en drs. A. Smits. De leden zijn afgevaardigd vanuit de bisdommen. Daarnaast zijn er ook buitengewone leden met specifieke deskundigheden.

Adresgegevens van de CID
3507 LA UTRECHT
BvOers@rkk.nl

Laatste berichten over de interreligieuze dialoog

Oproep Vaticaan bij Vesak: boeddhisten en christenen sterker samenwerken

De Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog te Rome gaf een boodschap uit ter gelegenheid van Vesak 2022. Op de volle maan van de maand Vesak, vallend in mei, herdenken boeddhisten de geboorte, ontwaken en dood van de Boeddha. In de boodschap worden boeddhisten en christenen opgeroepen sterker samen te werken.

Mgr. Van den Hende bij Nationale Iftar, minister Van Gennip: “Geloof is verbindende factor”

Op maandagavond 25 april 2022 vond de Nationale Iftar plaats in het Leonardo Royal Hotel in Scheveningen. Mgr. Hans van den Hende, voorzitter van de Bisschoppenconferentie, en Berry van Oers, beleidsadviseur voor Interreligieuze Dialoog, waren bij deze iftar aanwezig. De iftar is de maaltijd van moslims direct na zonsondergang tijdens de islamitische vastenmaand ramadan.

Ramadan-boodschap Katholieke Kerk: christenen en moslims delen verdriet en vreugde

Op 8 april 2022 verstuurde de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog te Rome een boodschap aan moslims bij gelegenheid van de islamitische vastenmaand Ramadan en ‘Id Al-Fitr. In de boodschap worden moslims en christenen opgeroepen vreugde en verdriet te delen.

Boekje en video over dialoog tussen katholieken en moslims uit beroepsgroepen

Met als thema ‘Geloof en beroep’ organiseerden Islamitisch Platform INS en de katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog (CID) vijf bijeenkomsten. Onder het genot van een maaltijd spraken moslims en katholieken met eenzelfde beroep over de rol van geloof in hun beroepsuitoefening. Het waren artsen, journalisten, politici, voorgangers en dialoogprofessionals. Dit leverde boeiende gesprekken op. Het was […]