De dialoog tussen culturen en godsdiensten is in onze tijd van groot belang. Dat besef is binnen de katholieke Kerk des te sterker op grond van twee van haar basisbeginselen: de waardigheid van iedere menselijke persoon en het algemeen welzijn.

Open brief van de bisschoppen
In een open brief aan de Nederlandse samenleving hebben de Nederlandse bisschoppen op 11 november 2004 opgeroepen tot de interreligieuze dialoog, tot respect en begrip en tot bundeling van alle goede krachten voor het algemeen welzijn van onze samenleving. In deze brief maakten de bisschoppen ook het besluit bekend tot de oprichting van een landelijke Contactraad Interreligieuze Dialoog.

Contactraad voor Interreligieuze Dialoog
De Contactraad voor Interreligieuze Dialoog (CID) behartigt namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie de interreligieuze dialoog met aanhangers van niet-bijbelse godsdiensten.

Bisschop-referent en beleidsmedewerker
De referent voor Interreligieuze Dialoog vanuit de Bisschoppenconferentie is mgr. J.van Burgsteden sss. Hij is voorzitter van de CID. Drs. L.F.M. van Oers is beleidsmedewerker voor Interreligieuze Dialoog vanuit de Bisschoppenconferentie. Hij is secretaris van de CID.

De andere leden van de CID zijn: drs. L. van den Broek, drs. A.Wachter-Van Veen, drs. P. Tolsma, dr. P. Berga Sorballa, drs. G. Versteegden-Rouached en drs.J.Zuijdwijk. De leden zijn afgevaardigd vanuit de bisdommen. Daarnaast zijn er ook buitengewone leden met specifieke deskundigheden.

Adresgegevens van de CID
Postbus 13049
3507 LA UTRECHT
030-2326936
BvOers@rkk.nl

Laatste berichten over de interreligieuze dialoog

Vaticaanse Vesakh-boodschap: bouwen aan een cultuur van compassie en broederschap

De Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog te Rome gaf op 2 april een boodschap uit ter gelegenheid van Vesakh. Op de volle maan van de maand Vesakh, vallend in april/mei, herdenken boeddhisten de geboorte, het ontwaken en de dood van de Boeddha.

Jesse Klaver bij In Vrijheid Verbonden 2020: “Iedere generatie moet opnieuw invulling aan vrijheid geven!”

Op maandagavond 20 januari 2020 vond in TivoliVredenburg te Utrecht de jaarlijkse bijeenkomst van In Vrijheid Verbonden plaats in aanwezigheid van HKH Prinses Beatrix. Zo’n driehonderd joden, christenen, moslims, hindoes, boeddhisten en humanisten kwamen bijeen rond het thema ’75 jaar Vrijheid’. Namens de bisschoppenconferentie nam Mgr. dr. J. van den Hende deel aan de bijeenkomst.

Prinses Beatrix, Jesse Klaver (spreker) en mgr. Van den Hende bij In Vrijheid Verbonden

Op maandag 20 januari 2020 is prinses Beatrix aanwezig bij een bijeenkomst van het interreligieuze netwerk In Vrijheid Verbonden. Het thema van de bijeenkomst is ‘75 jaar vrijheid’. Hoofdspreker is politicus Jesse Klaver. Namens de R.-K. Kerk is onder anderen mgr. Van den Hende, secundus van de beleidssector Interreligieuze Dialoog, bisschop van Rotterdam en voorzitter […]

Eerste programma Emoena voor interreligieus leiderschap van start met 31 deelnemers

Op 28 oktober 2019 is het eerste programma van Emoena, gericht op interreligieus leiderschap van start gegaan met 31 deelnemers. Het programma bestaat uit meerdere werkvormen en omvat achttien lesdagen verspreid over negen maanden. De lessen vinden plaats op verschillende locaties. Vanuit de Rooms-Katholieke Kerk maakt mgr. H. Woorts, referent voor Interreligieuze Dialoog, deel uit […]