Het hoogste gezag binnen de Kerk is de paus, als herder van alle katholieken. Kardinaal Robert Francis Prevost (69) werd op donderdag 8 mei 2025 door de kardinalen in het conclaaf gekozen als de nieuwe paus. Deze paus, die afkomstig is uit de Verenigde Staten, koos de naam Leo XIV en hij groette de menigte bij de bekendmaking van zijn verkiezing met de woorden ‘Vrede zij u!’
Wie is paus Leo XIV?
Robert Francis Prevost, O.S.A. werd geboren op 14 september 1955 in Chicago (Illinois, Verenigde Staten). In 1977 trad hij in op het noviciaat van de Orde van Sint-Augustinus (O.S.A.) in de provincie Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raad, in Sant-Louis. Op 29 augustus 1981 legde hij zijn plechtige geloften af. Hij studeerde aan de Katholieke Theologische Unie van Chicago, waar hij een diploma in de theologie behaalde.
Op 27-jarige leeftijd werd hij door de Orde naar Rome gestuurd om canoniek recht te studeren aan de Pauselijke Sint-Thomas van Aquino Universiteit (Angelicum). Hij ontving de priesterwijding op 19 juni 1982. Hij behaalde zijn licentiaat in 1984 en werd vervolgens uitgezonden om te werken in de missie van Chulucanas, in Piura, Peru (1985-1986).
In 1987 promoveerde hij op het proefschrift: “De rol van de plaatselijke prior in de Orde van Sint-Augustinus”. In hetzelfde jaar werd hij gekozen tot directeur van de roepingen en directeur van de missies van de Augustijner provincie van “Moeder van Goede Raad” van Olympia Fields, Illinois, Verenigde Staten van Amerika. In 1988 werd hij naar de missie van Trujillo gestuurd als directeur van het gezamenlijke vormingsproject voor Augustijner aspiranten in de vicariaten van Chulucanas, Iquitos en Apurímac. Daar was hij prior van de gemeenschap (1988-1992), directeur van de vorming (1988-1998) en leraar van de geprofeste (1992-1998). In het aartsbisdom Trujillo was hij gerechtelijk vicaris (1989-1998) en hoogleraar canoniek, patristisch en moreel recht aan het Grootseminarie “San Carlos e San Marcelo”.
In 1999 werd hij verkozen tot provinciaal prior van de provincie “Mother of Good Counsel”, Chicago. Na twee en een half jaar koos het gewone generaal kapittel hem tot prior generaal, een ambt dat hem opnieuw werd toevertrouwd in het gewone generaal kapittel van 2007. In oktober 2013 keerde hij terug naar zijn provincie (Chicago) om te dienen als leraar van de geprofeste en provinciaal vicaris, rollen die hij bekleedde op 3 november 2014, toen paus Franciscus hem benoemde tot apostolisch administrator van het bisdom Chiclayo, Peru, hem verhief tot de waardigheid van bisschop en hem het titulair bisdom Sufar toewees. Op 7 november nam hij canoniek bezit van het bisdom in aanwezigheid van de apostolische nuntius James Patrick Green; hij werd tot bisschop gewijd op 12 december, feest van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe, in de kathedraal van zijn bisdom. Vanaf 26 november 2015 was hij bisschop van Chiclayo. In maart 2018 werd hij tweede vice-president van de Peruaanse bisschoppenconferentie. Zijn voorganger paus Franciscus benoemde hem in 2019 tot lid van de Congregatie voor de Clerus en in 2020 tot lid van de Congregatie voor de Bisschoppen.
Op 15 april 2020 benoemde paus Franciscus hem tot apostolisch administrator van het bisdom Callao en op 30 januari 2023 benoemde hij kardinaal Prevost tot prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen en tot voorzitter van de Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika.
Hij werd gecreëerd en uitgeroepen tot kardinaal door paus Franciscus tijdens het consistorie van 30 september 2023, van de diaconie van Santa Monica.
Hij was lid van de Dicasteries voor: Evangelisatie, Sectie voor eerste evangelisatie en de nieuwe particuliere Kerken; de leer van het geloof; de Oosterse Kerken; de geestelijkheid; de Instituten van Godgewijd Leven en de Sociëteiten van Apostolisch Leven; Cultuur en onderwijs; Wetgevingsteksten; alsmede van de Pauselijke Commissie voor Vaticaanstad.
Rechts de officiële portretfoto van paus Leo XIV, onder zijn wapen.

‘Zoals uit mijn bisschoppelijk motto blijkt, behoren eenheid en gemeenschap tot het charisma van de Orde van Sint‑Augustinus, en ook tot mijn manier van handelen en denken. Ik geloof dat het van groot belang is de gemeenschap in de Kerk te bevorderen, en we weten dat gemeenschap, participatie en missie de drie sleutelwoorden van de synode zijn. Als augustijner is het voor mij fundamenteel om eenheid en gemeenschap te bevorderen.’
Sint‑Augustinus zelf benadrukt in zijn reflectie op Psalm 127 het theologische fundament van dit motto: ‘Christus – hoofd en lichaam – is één enkele mens. En wat is het lichaam van Christus? Zijn Kerk. Hoewel wij christenen met velen zijn, zijn wij één in de ene Christus. Wij zijn velen en wij zijn één – omdat wij met Hem verenigd zijn; is ons Hoofd in de hemel, dan zullen de leden volgen.’
Bron wapen en foto: Vatican.va. Foto boven: Ramon Mangold.