Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Werkgroep Vluchtelingen Raad van Kerken organiseert Inspiratiedag op zaterdag 5 november

Werkgroep Vluchtelingen Raad van Kerken organiseert Inspiratiedag op zaterdag 5 november

Op zaterdag 5 november 2022 organiseert de Werkgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken in Nederland een Inspiratiedag in Amersfoort. Het thema is ‘Ik was een vreemdeling en jullie hebben Mij opgenomen’ (Matteüs 25:35 NBV21). Woorden van Jezus waarin hij duidelijk maakt dat het gastvrij ontvangen van vreemdelingen in het midden van een gemeenschap iets van Gods aanwezigheid laat zien.

Doel van deze Inspiratiedag is om na te gaan wat de feitelijke situatie van asielzoekers – los van alle commotie in de media – nu precies is en wat er gedaan kan worden om vluchtelingen menswaardig op te vangen. De landelijke overheid heeft in de afgelopen jaren niet geïnvesteerd in een veilige toegang, goede procedures en duurzame opvang. Getuige zijn de beelden van asielzoekers die in Ter Apel in de open lucht moesten slapen of die in sporthallen werden ondergebracht. Maar vele kerken en kerkelijke vrijwilligers, zijn samen met vele anderen, bereid om vluchtelingen een bed te bieden en in hun gemeenschap op te nemen.

Sprekers op de Inspiratiedag zijn onder anderen Carolus Grütters (onderzoeker bij het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit), Rikko Voorberg (over zijn ‘Walk of shame’) en Els van Driel & Eefje Bankevoort (over hun prijswinnend mediaconcept ‘Shadow Game’).

Op deze dag wordt een aantal concrete voorbeelden laten zien die anderen kunnen inspireren om zelf ook actief te worden en van elkaar te leren. Er is meer mogelijk dan vaak gedacht! De organiserende werkgroep wil ook overheid en politiek wijzen op hun verantwoordelijkheid, ‘want er moet wel een structurele oplossing komen.’

Uitnodiging

De Werkgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken nodigt u daarom van harte uit om in gesprek te gaan, uw ervaringen te delen en u te laten inspireren door ervaringen van anderen. Kosten: vrijwillige bijdrage is zeer welkom; voor koffie, thee en lunch wordt gezorgd.

Aanmelding: tot en met 30 oktober 2022 via een mailtje naar rvk@raadvankerken.nl

 

Tags: ,