Perscommuniqué ivm kerkelijke archieven en de Commissie Deetman
Utrecht – Naar aanleiding van de publicatie over het archief van het bisdom Den Bosch in het NRC Handelsblad van heden, laat de voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, Mgr. A. van Luyn, weten dat de op 11 mei 2010 toegezegde medewerking aan het onderzoek van de Commissie Deetman onverkort van kracht is.
In de verklaring van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) en de Bisschoppenconferentie van 11 mei 2010 hebben de bisschoppen ‘hun volledige medewerking’ toegezegd. Daarnaast beloofden zij ‘zich zonder terughoudendheid’ in te spannen ‘om alle relevante informatie voor de onderzoekscommissie beschikbaar te maken’. In overeenstemming daarmee hebben de bisschoppen en alle emeriti-bisschoppen zich bereid verklaard om met de onderzoekers van de Commissie Deetman te spreken. Afspraken daartoe zijn of worden op korte termijn gemaakt.
In lijn met de verklaring van 11 mei is vervolgens aan alle archivarissen en hun medewerkers opdracht gegeven zich tot het uiterste in te spannen om de Commissie Deetman van alle relevante informatie te voorzien. Oud-medewerkers hebben geen arbeidsverhouding meer tot de bisdommen, al doen de bisdommen er alles aan om hen tot volledige medewerking te bewegen.
Zoals bij alle archieven gebruikelijk, worden ook bij kerkelijke archieven op gezette tijden dossiers vernietigd, bijvoorbeeld omdat de bewaartermijnen verstreken zijn. Bij de oprichting van de Commissie Deetman is aan alle archiefbeheerders opdracht gegeven om de reguliere vernietiging van archiefdelen op te schorten.
Wanneer overigens na 1983 zedendossiers vernietigd zijn, dient dat gebeurd te zijn in overeenstemming met canon 489, sub 2 van het kerkelijk wetboek van 1983. Dat betekent dat van deze zedendossiers de feiten in samenvatting en de definitieve uitspraak in volledigheid bewaard blijven. Voor zover deze dossiers van toepassing zijn op seksueel misbruik van minderjarigen, worden zij vanzelfsprekend beschikbaar gesteld aan de Commissie Deetman.