Egyptische bisschop bekritiseert Westen na aanvallen op katholieke kerken
De Koptisch Katholieke patriarch Ibrahim Sidrak van Alexandrië heeft gisteren een verklaring uitgegeven waarin hij “vrije, krachtige en bewuste steun” bood aan alle instellingen van de staat, “in het bijzonder het leger en de politie in hun streven ons vaderland te beschermen”. Zowel patriarch Sidrak als Mgr. Kyrillos William, de Koptisch Katholieke bisschop van Assiut, wezen er met nadruk op dat veel Moslims schouder aan schouder met de Christenen stonden bij pogingen om kerken en andere Christelijke gebouwen tegen aanvallen te beschermen.
Uitzinnig geweld
Regeringen in het Westen worden bekritiseerd door de Egyptische bisschop. Hij riep het Westen op samen te werken met het nieuwe bewind in het land om de extremisten uit te schakelen. Deze extremisten zijn verantwoordelijk voor een golf van geweld, bekoeld op bijna 80 kerken en andere Christelijke centra.
Mgr. William zei in een verklaring dat veel Christenen, vooral in de zwaar getroffen provincie Minya in Noord Egypte, hun huizen niet meer durven te verlaten na het twee dagen durende, uitzinnige geweld van afgelopen week waarbij aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi tegen Christenen tekeer gingen. Een andere Koptische bisschop, Mgr. Joannes Zakaria, liet weten dat hij door de politie werd ontzet toen Islamisten zijn woning in Luxor in brand wilden steken. De uitbarsting van geweld heeft de plaatselijke Christelijke gemeenschap geheel lam gelegd. De bisschop, geestelijken, zusters en leken zijn gedwongen zich achter hun huisdeuren te verschuilen.
Kritiek op het Westen
Mgr. William, die een aantal van bijna 80 getroffen kerken, kloosters, scholen, klinieken en andere kerkelijke centra noemde, liet zich kritisch uit over het Westen dat nauwelijks stil staat bij de omvang van de wilde aanslagen op onschuldige gemeenschappen door aanhangers van Morsi’s Moslim Broederschap. In een vraaggesprek met Kerk in Nood, zei Mgr. William: “De westerse regeringen hebben het over mensenrechten; inderdaad, deze groepen hebben het recht om te demonstreren, maar niet met wapens. De regeringen in het Westen hebben geen oog voor wat hier werkelijk gebeurt. Een groep terroristen heeft wapengeweld tegen ons gebruikt. De regeringen in het Westen zouden hier geen steun aan moeten geven.”
Zondebokken
Sprekend vanuit Assiut, voegde Mgr. William hier aan toe: “De Moslim Broeders zien de Christenen als de aanstichters van de val van Morsi. Maar Christenen stonden hierin niet alleen – meer dan 35 miljoen mensen zijn de straat op gegaan om te demonstreren tegen Morsi. Christenen worden gestraft. We dienen als zondebokken.” Hij benadrukte dat, ondanks herhaalde pogingen, ook van EU-regeringen, om met de Moslim broederschap te praten, de Islamistische beweging hierop alleen maar met geweld heeft gereageerd.
Mgr. William tekende hierbij aan: “Onze mensen staan dicht bij gewone Moslims, gematigde Moslims. Toen fundamentalisten zich tegen Christenen keerden in de Oude Stad van Assiut, gebruikten Moslims wapens om hen te verjagen. In andere plaatsen hielden Christenen en Moslims samen de hele dag de wacht.” Hij voegde er aan toe dat veel Moslims de mening van Christenen delen dat er een duidelijke scheiding tussen religie en staat behoort te zijn. Veel bisschoppen wezen er op dat het geweld van afgelopen week als een verrassing kwam. Mgr. William zei hierover: “We hadden wel enige reactie van de Moslim Broeders verwacht, maar niet zo’n grof geweld en omvang. Vanuit Luxor zei Mgr. Joannes Zakaria aan Kerk in Nood dat een Islamitische protestdemonstratie uit de hand liep toen extremisten zich tegen de woning van de bisschop keerden en er brand stichtten. Het optreden van ordetroepen “redde ons, God zij dank.”
Binnenshuis schuilen
Hij gaf aan dat alle kerken nu gesloten zijn en voegde er aan toe: “Ik, de bisschop, de geestelijken, de zusters en de gelovigen kunnen ons niet vrij bewegen. We blijven binnenshuis om voor het geweld te schuilen.” De bisschop gaf ook aan dat zowel in Luxor als in dorpen in de omgeving, ’een aantal’ kerken en woningen van Christenen in brand is gestoken, terwijl sommige bedrijven van Christenen volledig zijn vernield. In Dabbiah, een dorp in de buurt van Luxor, zijn vijf Christenen en een Moslim om het leven gekomen.
Alle bisschoppen roepen op tot gebed. In een boodschap aan Kerk in Nood, zei Mgr. Zakaria: “Wij stellen onze pijn en ons lijden en ook het verlies van onze kerken en huizen in dienst van de redding van Egypte voor de Christenen en de Moslims. Wij hebben ieders gebed nodig voor de oplossing van onze problemen. Het gaat ons om de toekomst van onze kinderen waarin Christenen en Moslims naast elkaar kunnen leven.”
(Bron: Kerk in Nood)