Caïro-overleg spreekt over verlegenheid van religies
Op 27 augustus organiseerde het Caïro-overleg een bijeenkomst over de ‘verlegenheid van de religies’. Joden, moslims en christenen spraken in het Joods Cultureel Centrum in Amsterdam over de intolerantie van extremisten in hun eigen achterbannen. Vanuit de katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog waren Mgr. J. van Burgsteden sss. en drs. Berry van Oers aanwezig.
De ontwikkelingen in het Midden-Oosten maakten het thema pijnlijk actueel en zetten ook in Nederland de verhoudingen op scherp. De noodzaak stelling te moeten nemen voor of tegen belemmert gelovigen in hun spreken over extremisme.
Rabbijn Raphaël Evers zei dat met name in de leeftijdscategorie 6-12 jaar de kans bestaat dat bij negatieve bejegening door de samenleving vanwege de religieuze identiteit een minderwaardigheidsgevoel ontstaat. Evers: “Hier ligt het broeinest van extremisme.” Dominee Wessel Verdonk zei dat hij de verlegenheid voorbij is. Verdonk: “Ik schaam mij om het evangelie niet.” Volgens Verdonk kunnen kerkelijke geloofsgemeenschappen een spiegel en voorbeeld zijn voor nieuwe vormen van samenlevingen omdat in die kerkelijke gemeenschappen omzien naar elkaar wordt geleerd en geoefend. Imam Yassin Elforkani zei dat hij veelvuldig afstand neemt van intolerante geloofsgenoten. Volgens Marcel Poorthuis, hoogleraar interreligieuze dialoog, is dat niet nodig. Hij zei dat moslims zich niet hoeven te verantwoorden voor geweld elders ter wereld en noemde het voor moslims beledigend als daar telkens om werd gevraagd.
De lezingen van de inleiders staan op de website van de raad van kerken: www.raadvankerken.nl
Het Cairo-overleg is een informeel overleg van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom (NVPJ), het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) en de Raad van Kerken (RvK).
Foto:
Mgr.J.van Burgsteden in gesprek met Driss el-Boujouffi van het CMO tijdens de bijeenkomst. (foto: M.Mak)