Bisschop De Korte schrijft brief over isolement en samenhang in de samenleving
PARTICIPATIEGEDACHTE MAG ZORG VOOR KWETSBAREN NIET ONDERSNEEUWEN
‘De overheid behoort een schild voor de zwakken te zijn en te blijven’, schrijft mgr. dr. Gerard de Korte in een bisschoppelijke brief ‘aan allen die de samenleving te harte gaan’. Hij signaleert dat onze cultuur de laatste decennia sterk heeft ingezet op de vrijheid van de individuele mens en dat er steeds meer ruimte is gekomen voor de werking van de markt.
De verzorgingsstaat wordt kleiner en er wordt steeds meer nadruk gelegd op het belang van participatie. Tegelijkertijd is het volgens de bisschop goed te blijven beseffen dat er sterke en zwakke mensen zijn, winnaars en verliezers. Nadruk op participatie mag volgens de bisschop daarom geen motief zijn om kwetsbare mensen in de kou te laten staan.
Het proces van individualisering dat de maatschappij kenmerkt, biedt volgens de bisschop veel kansen op een persoonlijke invulling van het leven. Tegelijkertijd komt een mens alleen tot bloei in relatie met anderen. Daarom onderstreept De Korte het blijvende belang van gezin, familie, buurtbewoners, verenigingen en kerken: ‘Juist de meer geïndividualiseerde mens heeft nood aan gemeenschappen, waarbinnen hij of zij gesprekspartners, lotgenoten en bondgenoten vindt, om zich te oriënteren, om dingen aan te kunnen pakken en zich zo deel te voelen van een zinvol groter geheel’.
De bisschop meent ook dat ons economisch systeem de mens moet dienen en niet andersom. Noodzakelijke aanpassing van de verzorgingssamenleving moet dan ook maatschappelijk verantwoord geschieden.
Bisschop De Korte schreef de brief als referent Kerk en Samenleving van de Nederlandse bisschoppenconferentie in samenwerking met vertegenwoordigers van het katholiek maatschappelijk middenveld .
Aan het slot van de brief staan enkele vragen waarmee een gesprek over de brief gevoerd kan worden.
De brief ‘Hebben we iets met elkaar?’ vindt u hier.