Hindoes en katholieken: gemeenschappelijke inzet voor het milieu
Van 11 tot 16 november vieren hindoes hun jaarlijkse Diwali-feest. De Pauselijke raad voor de Interreligieuze Dialoog te Rome stuurde de hindoes bij deze gelegenheid een boodschap toe. De Nederlandse katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog stuurde de boodschap door aan haar hindoe-relaties hier te lande.
De Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog roept hindoes in een boodschap voor het Diwali-feest op zich samen met katholieken in te zetten voor het milieu en de zorg voor de natuur. “Vanuit onze gemeenschappelijke waarden en overtuigingen zijn aanhangers van alle godsdiensten uitgedaagd om zich samen in te zetten voor een menselijke ecologie. Alle mensen zijn ongeacht hun geloofsovertuiging of nationaliteit geroepen om te streven naar een milieuvriendelijke levensstijl en een rechtvaardige, sociale en duurzame economie”, schrijft kardinaal Louis Tauran, voorzitter van de Raad. In de boodschap benadrukt hij de noodzaak van een ’ecologisch bewustzijn’, dat door ’vorming en onderwijs op alle niveaus’ moet worden uitgebreid.
Diwali is het feest van lichtjes, dat jaarlijks plaatsvindt tijdens de nieuwe maan in de maand asvin. Het feest is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Bij het Diwali-feest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen, het licht wint het van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid, de reinheid van de onreinheid. Hindoes hopen dat Lakshmi hun huis bezoekt. In de nacht van de nieuwe maan verlichten ze daarom hun huis met diya’s. Dat zijn schoteltjes met olie en een pitje, maar kunnen ook kaarsjes zijn. Ze geloven dat door al die lichtjes ook het innerlijk van de mensen wordt verlicht, het geeft ze het gevoel met een schone lei te kunnen beginnen.