In Vrijheid Verbonden presenteert boek in kader van menselijke waardigheid en mensenrechten
De interreligieuze organisatie In Vrijheid Verbonden presenteert op 16 juni het e-book ‘Menselijke waardigheid en mensenrechten in Nederland. De bijdrage van de levensbeschouwelijke tradities in Nederland’. In het boek wordt uitgebreid ingegaan op de relatie tussen godsdienst en mensenrechten. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van meerdere levensbeschouwelijke tradities: Jodendom, Christendom, Islam, Humanisme, Boeddhisme en Hindoeïsme.
Vormen godsdienst en levensbeschouwing een belemmering voor mensenrechten of is geloof een aanjager van menswaardigheid? Deze vraag staat centraal in het boek van In Vrijheid Verbonden (IVV). Het boek is geschreven in het kader van het Nationaal Actieplan Mensenrechten 2020 van het kabinet Rutte III en verschijnt onder redactie van Fred van Iersel en Bikram Lalbahadoersing. Het voorwoord is van de hand van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren (foto).
Complex thema
Mensenrechten en godsdienst is een complex thema. Gelovigen beroepen zich op mensenrechten zoals de vrijheid van godsdienst. Anderzijds hebben levensbeschouwingen ook een eigen verantwoordelijkheid om mensenrechten te borgen. Slagen zij hierin? Welke dilemma’s spelen in de relatie tussen mensenrechten en levensbeschouwing? Hoe zit het met de vrijheid van godsdienst in Nederland? Op wat voor wijze dragen gelovigen en godsdiensten bij aan het veiligstellen van mensenrechten? Deze vragen leiden soms tot felle debatten in de samenleving.
De organisatie In Vrijheid Verbonden wil samen met andere levensbeschouwelijke organisaties zoals het Overleg Joden, Christenen en Moslims aan dit debat een constructieve bijdrage leveren. Daarom is er deze speciale uitgave in het kader van het Nationaal Actieplan Mensenrechten.
Waardevolle samenwerking en dialoog
Uit het voorwoord van Minister Ollongren: “Het verwondert niet dat de verschillende wereldreligies en het Humanistisch Verbond hierin hun rol pakken, vertrouwd als zij zijn met het voeren van de maatschappelijke dialoog. Zij treffen daarmee de overheid aan hun zijde voor zover het gaat om de realisering van het algemeen belang of de bescherming en bevordering van de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging.“
In Vrijheid Verbonden presenteert het boek op woensdag 16 juni. Erik de Baedts – directeur van het Vredespaleis in Den Haag – zal het boek in ontvangst nemen. Daarna komt het boek beschikbaar als download. Lees meer op de website van de Raad van Kerken.
Foto: In Vrijheid Verbonden, 2020 in Tivoli Utrecht t.g.v. het symposium 75 Jaar Vrijheid met ‘beschermvrouwe’ HKH Prinses Beatrix. V.l.n.r.: Berry van Oers, Simon Cohen, Carolien Balt, Joris Vercammen, Jan Wessels, HKH Prinses Beatrix, Caroline Suransky, Bikram Lalbahadoersing, Rasit Bal en Christien Crouwel. (foto: H.v.d.Feest)
Tags: In Vrijheid Verbonden, interreligieuze dialoog