Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Interreligieuze dialoog > Mgr. Van den Hende bij Nationale Iftar, minister Van Gennip: “Geloof is verbindende factor”

Mgr. Van den Hende bij Nationale Iftar, minister Van Gennip: “Geloof is verbindende factor”

Op maandagavond 25 april 2022 vond de Nationale Iftar plaats in het Leonardo Royal Hotel in Scheveningen. Mgr. Hans van den Hende, voorzitter van de Bisschoppenconferentie, en Berry van Oers, beleidsadviseur voor Interreligieuze Dialoog, waren bij deze iftar aanwezig. De iftar is de maaltijd van moslims direct na zonsondergang tijdens de islamitische vastenmaand ramadan.

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken (foto) hield er een toespraak. “Ik ben een vrolijke katholiek”, zei ze. Ze vertelde dat ze uit een katholieke omgeving komt en opgroeide in het staartje van de verzuiling. Van Gennip: “Voor mij stond, toen ik jong was, ‘geloven’ gelijk aan ’katholiek geloven’. Later kwam ik in een meer seculiere omgeving. Ik zag hoe mooi het is, als het allemaal naast elkaar kan bestaan.”

Van Gennip benadrukte het belang van een inclusieve samenleving. “Geloof is in het leven van veel mensen belangrijk. En een belangrijke verbindende factor in de maatschappij. Zeker als we elkaar blijven opzoeken, vanuit de wens om elkaar te leren kennen”, zei ze.

De andere gastspreker was Simon Cohen, voorzitter van het landelijk Overlegorgaan Joden Christenen Moslims (OJCM). Cohen vertelde over racisme en antisemitisme in onze samenleving. Binnen het overlegorgaan, waar hij zich met zijn dialoogpartners inzet voor vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing, is men daar steeds alert op.

Vredesprijs

De jaarlijkse vredesprijs werd uitgereikt aan Ahmed Driss el Boujoufi, vicevoorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), medeorganisator van de Nationale Iftar. “U bent allemaal voor vrede en zet zich daarvoor in, daarom hebt u eigenlijk allemaal deze prijs gewonnen”, zei hij.

Het thema van de iftar dit jaar was ‘Geloof in Vrede’. De initiatiefnemers benadrukten hiermee het belang van vrede in tijden van groeiende onzekerheid en polarisatie.

Zo’n tweehonderd vertegenwoordigers van religies en levensbeschouwingen, voorzitters van maatschappelijke organisaties, politici en ambassadeurs van een aantal landen namen deel aan de nationale iftar die werd voorgezeten door Erik de Baedts, directeur van het Vredespaleis.

Verslag en foto: Berry van Oers, beleidsadviseur voor Interreligieuze Dialoog R.-K. Kerk.

 

Tags: ,