Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Interreligieuze dialoog > Hindoes en Katholieken: Bouwers van Broederschap en Vreedzame Co-existentie

Hindoes en Katholieken: Bouwers van Broederschap en Vreedzame Co-existentie

Op 27 oktober 2019 vieren hindoes hun jaarlijkse Diwali-feest. De Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog te Rome stuurde de hindoes bij deze gelegenheid een boodschap toe. De Nederlandse katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog stuurt de boodschap door aan haar hindoe-relaties hier te lande.

In de boodschap roept de Pauselijke Raad katholieken en hindoes op te bouwen aan broederschap en vreedzame co-existentie. Religie inspireert ons in wezen om in de ander een broer of zuster te zien die ondersteund en bemind moet worden. “Er bestaat een verborgen zee aan goedheid die groeiende is en aanleiding geeft tot hoop in de mogelijkheid om samen met de volgers van andere religies en alle mannen en vrouwen van goede wil een wereld op te bouwen van solidariteit en vrede”, zegt Miguel Ángel Kardinaal Ayuso Guixot, MCCJ, voorzitter van de Pauselijke Raad in de boodschap.

Diwali is het feest van lichtjes, dat jaarlijks plaatsvindt tijdens de nieuwe maan in de maand asvin. Het feest is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Bij het Diwali-feest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen, het licht wint het van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid, de reinheid van de onreinheid. Hindoes hopen dat Lakshmi hun huis bezoekt. In de nacht van de nieuwe maan verlichten ze daarom hun huis met diya’s. Dat zijn schoteltjes met olie en een pitje, maar het kunnen ook kaarsjes zijn. Alle lichtjes moeten ook het innerlijk van de mensen verlichten. Iedereen krijgt het gevoel met een schone lei te kunnen beginnen.

Drs. Berry van Oers, Secretaris Katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog

Boodschap voor het Diwali feest 2019

 

Tags: , ,