Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Update van projecten en initiatieven in de bisdommen ten behoeve van vluchtelingen

Update van projecten en initiatieven in de bisdommen ten behoeve van vluchtelingen

Naar aanleiding van de Werelddag van vluchtelingen en migranten, die op 29 september 2019 plaatsvond, komen de bisdommen met een update van de initiatieven en projecten gericht op vluchtelingen en migranten binnen de bisdommen. Deze update is een aanvulling op het in 2016 uitgegeven overzicht ‘Herbergzaam Nederland’.

In alle bisdommen zijn er initiatieven en projecten die speciaal zijn gericht op vluchtelingen en/of migranten. Dat varieert van ontmoetingsprojecten, waarbij vrijwilligers vluchtelingen leren fietsen of helpen met de Nederlandse taal en cultuur, tot speciale opvanghuizen waar vluchtelingen tijdelijk onderdak kunnen vinden. In sommige situaties hebben al langer bestaande initiatieven gericht op vluchtelingen zich ontwikkeld tot gesprekspartner van lokale en regionale overheden en overheidsinstanties als het bijvoorbeeld gaat over de komst van een AZC.

Waar nodig en mogelijk gaan de betrokkenen het gesprek aan met andere religieuze partijen en wordt er samengewerkt met onder meer protestanten, joden en moslims. Zo dragen deze initiatieven en projecten bij aan de dialoog, aan verbinding en onderlinge samenwerking, maar ook aan integratie van de vluchtelingen in de Nederlandse maatschappij.

Orkest voor jonge vluchtelingen

Vrijwilligers noemen het een verrijking als zij helpen om een ander bijvoorbeeld de Nederlandse taal en keuken te leren kennen, omdat zij zelf in het contact ook iets leren over andere culturen. Zo werkt het samen koken van Nederlandse en buitenlandse gerechten en eten positief. Een heel ander voorbeeld van een succesvol en inspirerend initiatief is het orkest dat in het Bisdom Breda is opgericht voor en met jonge Syrische vluchtelingen. Bekijk de vlog van katholiekleven.nl over dit project:

De bisschoppen hebben in hun brief ‘Herbergzaam Nederland’ in 2015 gelovigen opgeroepen om gastvrij te zijn en het hart te openen voor de vreemdeling in ons midden. Dit krijgt in de genoemde projecten gestalte en blijkt tot zegen van zowel de betrokken vrijwilligers als de vluchtelingen en migranten.

Kijk hier voor het overzicht van projecten en initiatieven in de bisdommen

Kijk hier voor de brochure Herbergzaam Nederland
Kijk hier voor de brief van de bisschoppen uit 2015 ‘Herbergzaam Nederland’

 

Foto: het Syrisch jongerenorkest tijdens een optreden voor In Vrijheid Verbonden 2018.

Tags: , ,