Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Interreligieuze dialoog > Berry van Oers neemt na 35 jaar afscheid van de Nederlandse Bisschoppenconferentie

Berry van Oers neemt na 35 jaar afscheid van de Nederlandse Bisschoppenconferentie

Drs. Berry van Oers, beleidsadviseur van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, nam op dinsdag 1 juli na 35 jaar trouwe dienst, afscheid van de bisschoppen. Hij werd door bisschoppen en collega’s van het Secretariaat Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (SRKK) verrast met een boek vol foto’s, herinneringen en waarderende woorden voor zijn indrukwekkende staat van dienst gedurende meer dan drie decennia.

De heer van Oers was beleidsadviseur op verschillende terreinen waaronder de Interreligieuze Dialoog, waarmee het voor hem 35 jaar geleden ook begon. Hij vertelt: ‘Op 1 april 1990 startte ik als vrijwilliger met het werk voor de interreligieuze dialoog, aanvankelijk tussen christenen en moslims. De opdracht kwam destijds van de ‘Stuurgroep Interreligieuze Dialoog’, ingesteld door de Bisschoppenconferentie en gehuisvest in het kantoor van Cura Migratorum (Stichting Zorg voor Migranten) in Den Bosch.’

Deze Stuurgroep ging in 2004 verder als ‘Contactraad voor Interreligieuze Dialoog’ bij het SRKK in Utrecht, sinds 2023 gevestigd in Baarn. Op 1 oktober 1990 volgde er een officiële aanstelling met een benoemingsbrief van kardinaal Simonis en een salaris. Van Oers:  ‘We haalden er de krant mee (foto). Het had even geduurd, omdat sommigen een priester wensten op deze functie. De Golfoorlog begon. De telefoon stond direct roodgloeiend.’

Pionierswerk

Van Oers verrichtte pionierswerk op het terrein van de dialoog met als opdracht contacten te leggen met moslims. Hij begon simpelweg door in telefoonboeken op zoek te gaan naar adressen van moskeeën en islamitische organisaties: ‘Vervolgens schreef ik hen een briefje of ik eens langs mocht komen. Dat mocht. Het was voor veel moslims de eerste keer dat er iemand van de Kerk langskwam.’

Hij sprak met velen over hun leven, werk, afkomst en hun geloof.  Zo groeide er een netwerk van kerkelijke contacten met moslims en islamitische organisaties door heel Nederland. Het bracht mensen samen. ‘Later ging ik naar Birmingham en daarna naar Graz, Turijn, Bordeaux en Londen om tijdens de Europese Kerkenconferenties te vertellen over het succes van deze Nederlandse aanpak van interreligieuze ontmoetingen’, vertelt Van Oers.

Er volgde een studiereis door Turkije op uitnodiging van de Turkse regering. Met het regeringstoestel vloog het internationale gezelschap van theologen en journalisten langs Istanbul, Iznik, Bursa, Kayseri, Ankara, Adana en Hatay, overal onthaald door burgemeesters en zingende schoolklassen.

In Vrijheid Verbonden

In 2005 was van Oers namens de R.-K. Kerk betrokken bij de start van het informeel verband ‘In Vrijheid Verbonden’, waarbij joden, christenen, moslims, hindoes, boeddhisten en humanisten zich sterk maken voor democratie en samenleven, met steun van toen nog koningin Beatrix.

Het Cairo-overleg, later ‘Overlegorgaan Joden Christenen Moslims’ OJCM genaamd, bleek een ander vruchtbaar informeel initiatief, met name ook om in gespannen situaties activiteiten te ontwikkelen. Ook hier was hij nauw bij betrokken.

Berry van Oers werd secretaris van de Sectie Interreligieuze Ontmoeting van de Raad van Kerken onder leiding van Dr. Jan van Lin en later Prof. Henk Vroom en Dr. Jan Peter Schouten. ‘Met collega’s uit de reformatorische kerken bespraken we het samen werken, leven en vieren met hindoes, boeddhisten, joden en moslims. In 2015 bracht hij zijn boek uit (foto) ‘In dialoog met mensen van andere godsdiensten en levensbeschouwingen’, ook in het Engels en aanbevolen door het ‘Dicasterie voor Interreligieuze Dialoog’ te Rome.

Ad limina: op bezoek bij paus Franciscus

Toen de werkvelden binnen de katholieke Kerk, mede ingegeven door de noodzaak om te bezuinigen, gereorganiseerd werden, kreeg Van Oers er naast de Interreligieuze Dialoog,  de werkvelden Huwelijk en Gezin en Catechese bij en werd hij ghostwriter voor de bisschoppenconferentie. Later volgden de werkvelden Onderwijs, Kerk en Samenleving en Oecumene. Hij was ook nog kort secretaris-generaal ad interim van de Bisschoppenconferentie en maakte zo in 2022 het Ad Limina bezoek mee van de bisschoppen aan Rome, aan de graven van de apostelen en aan paus Franciscus. (Foto).

Berry van Oers bereikt op 13 augustus 2025 de pensioengerechtigde leeftijd maar is op vraag van de bisschoppen daarna nog beschikbaar als zij af en toe een beroep op hem zouden willen doen. De allround beleidsadviseur kijkt met dankbaarheid terug op het vertrouwen dat hij in de afgelopen 35 jaar van de bisschoppen kreeg om zijn pioniers- en veel ander werk te doen. ‘De dialoog bracht mij verbreding, bevestiging en commitment. Momenten van hartelijkheid, meeleven en kameraadschap waren talrijk. … Het gesprek moet gaan over de plaats die we aan God willen geven, over geloof, welzijn en toekomst’, zo besluit hij, een lijn uitzettend voor zijn opvolgers die binnenkort bekend worden gemaakt.

Foto’s: rkkerk.nl, Berry van Oers, Vatican, Ramon Mangold. Laatste foto: Berry van Oers in het midden met de bisschoppen op het Sint-Pietersplein in Rome tijdens het Ad Limina 2022.

Lees voor meer informatie ook het artikel dat Van Oers zelf schreef bij gelegenheid van zijn afscheid: 35 jaar op pad voor de bisschoppen door Berry van Oers.

 

Tags: , , , , ,