Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Nieuwsberichten voor parochies > Parochies kunnen bij aanvragen gratis VOG linken naar landelijke pagina ‘Preventiebeleid’

Parochies kunnen bij aanvragen gratis VOG linken naar landelijke pagina ‘Preventiebeleid’

Per 1 juli 2019 kunnen parochies bij de overheid zelf digitaal gratis Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG’s) voor daarvoor aangewezen groepen vrijwilligers aanvragen. Daarvoor is het onder meer nodig dat ze inzichtelijk maken welk preventiebeleid er wordt gevoerd als het gaat om seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag. Dat kan nu door te linken naar een speciale pagina over Preventiebeleid op rkkerk.nl.

Voor een gratis VOG komt iedere vrijwilliger in aanmerking die hulp of begeleiding biedt aan kwetsbare mensen in een afhankelijkheidssituatie, zoals minderjarigen, ouderen, zieken en mensen met een verstandelijke beperking. Nu parochies in 2019 allemaal een eigen Kamer van Koophandel-nummer krijgen, kunnen zij via eHerkenning zelf digitaal VOG’s bij de overheid aanvragen. Via het eigen bisdom zijn de parochies eerder uitvoerig geïnformeerd over hoe ze dit stap voor stap moeten doen.

eHerkenning

eHerkenning is in dit geval een voorwaarde voor het communiceren met de overheid. Inmiddels hebben parochies rechtstreeks van de Kamer van Koophandel (KvK) bericht ontvangen over hun inschrijving, of zij ontvangen dat bericht zeer binnenkort. Met het eigen KvK-nummer kan dan een eHerkenningsmiddel op beveiligingsniveau 1 worden aangevraagd, waarmee de parochie vervolgens de gratis, maar overigens ook de benodigde betaalde VOG’s, digitaal kan aanvragen. Ook over het verkrijgen van eHerkenning hebben de bisdommen hun parochies geïnformeerd door het stap voor stap uitleggen van de procedure.

Preventiebeleid

Bij het aanvragen van gratis VOG’s wordt gevraagd naar het preventiebeleid op het gebied van seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag. De pagina met een overzicht van het preventiebeleid dat geldt voor gehele Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, biedt nu de mogelijkheid de overheid snel te informeren op dit punt. Het doorgeven van een link naar de pagina is voldoende.

De betreffende pagina vindt u hier.

U vindt op die pagina ook deze link naar de handreiking voor het aanvragen van de gratis VOG.

 

Tags: ,