Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > NKSR organiseert studiemiddag ‘Burgerschapsvorming op katholieke scholen’

NKSR organiseert studiemiddag ‘Burgerschapsvorming op katholieke scholen’

Na het grote succes in 2018 organiseert de Nederlandse Katholieke Schoolraad in 2019 opnieuw een studiemiddag over burgerschapsvorming. Op 18 september aanstaande wordt in het Sint-Janslyceum te ’s-Hertogenbosch het gesprek gevoerd over dit belangrijke onderdeel van het onderwijs. Deze studiemiddag is bedoeld voor iedereen die werkzaam of geïnteresseerd is in de katholieke schoolwereld. Mgr. dr. Jan Hendriks verzorgt als bisschopreferent voor het katholiek onderwijs de inleiding op de middag.

Katholieke scholen hebben een lange en rijke traditie als het gaat om het vormen van jonge mensen. Burgerschap zit katholiek onderwijs zogezegd in het DNA. De vraag is hoe daar handen en voeten aan te geven. Tijdens de studiemiddag delen experts uit het veld hun visie over burgerschapsvorming. Zo geeft Anne Bert Dijkstra, hoogleraar aan de UvA en coördinerend onderwijsinspecteur voor sociale kwaliteit, een overzicht van de wettelijke eisen en schetst hij het huidige burgerschapsonderwijs. Lieven Boeve, hoogleraar aan de KU Leuven en directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, zal laten zien hoe men in België gestalte geeft aan burgerschapsvorming.

Daarnaast zijn er presentaties uit de praktijk van docenten uit het basis- en voortgezet onderwijs. Lea Gulikers, docent aan het Eckartcollege te Eindhoven, en Peter Burgers, docent aan Gymnasium Beekvliet te Sint-Michielsgestel, laten zien hoe morele vraagstukken en dilemma’s perfect passen binnen bestaande curricula. Vanuit het basisonderwijs wordt een presentatie verzorgd met concrete voorbeelden hoe burgerschapsvorming in het Primair Onderwijs gestalte krijgt. Ze blijkt een waardevolle impuls aan school- en onderwijsontwikkeling te bieden.

Meer informatie over het volledige programma, de locatie en een aanmeldingsformulier voor de studiemiddag zijn te vinden op nksr.nl.

 

Foto mgr. Hendriks: Ramon Mangold voor www.rkkerk.nl

Tags: ,