Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Interreligieuze dialoog > Pauselijke Raad roept christenen en sikhs op een cultuur van goedheid te bevorderen

Pauselijke Raad roept christenen en sikhs op een cultuur van goedheid te bevorderen

Op 23 november vieren sikhs Guru Nanak Prakash Diwas. De Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog te Rome schreef ter gelegenheid daarvan een boodschap aan sikhs. In de boodschap worden christenen en sikhs opgeroepen een cultuur van goedheid te bevorderen.

De Nederlandse katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog sluit zich graag aan bij deze boodschap en wenst alle sikhs in Nederland een goede viering toe van Guru Nanak Prakash Diwas.

“Er is een alarmerende groei van het aantal mensen in onze buurten en steden dat zich onbemind voelt en voor wie geen zorg is. Daarom is ons denken gericht op de vraag hoe wij, zowel christenen als sikhs, de cultuur van de goedheid kunnen bevorderen voor het welzijn van alle mensen”, zegt bisschop Miguel Ángel Ayuso Guixot, secretaris van de Pauselijke Raad. ‘Goedheid’ of ‘liefde’ is een houding van iemand die vriendelijkheid en voorkomendheid, zorg en aandacht toont jegens de ander. Mgr. Guixot: “De vorming in ‘goedheid’ moet natuurlijk beginnen in de gezinnen, waar kinderen, geleid door het voorbeeld van ouders en ouderen, leren om liefde, aandacht en zorg te hebben voor anderen, vooral voor de zwakken en behoeftigen, door hen te dienen en tot steun te zijn.”

Het sikhisme is geïnspireerd op het onderwijs van tien goeroes. De eerste goeroe was goeroe Nanak (1469-1539) die leefde in Pakistan. Goeroe Nanak leerde dat mensen een onderdeel vormen van het Goddelijke licht. Zij kunnen de allerhoogste (spirituele) staat bereiken door op te gaan in God. Jaarlijks vieren sikhs de geboortedag van goeroe Nanak. Ze gaan dan naar hun gebedshuizen, lezen uit hun heilige boek, zingen liederen en delen eten uit.

Sikhs geloven in één God, gelijkheid, rechtvaardigheid en vrijheid voor iedereen. Zij accepteren het bestaan van alle geloven en wijzen bevooroordeling of onderdrukking op basis van godsdienst, kaste, kleur, geloofsbelijdenis, ras en/of sekse af.

Er zijn 26 miljoen sikhs waarvan er 21 miljoen in India wonen. In Nederland wonen er ongeveer 15.000 sikhs. De meerderheid hiervan woont in Amsterdam, Rotterdam, Almere en Den Haag. In Nederland zijn er acht Gurdwara’s (sikh-gebedshuizen).

Drs. Berry van Oers namens de Contactraad voor Interreligieuze Dialoog

Lees hier de Nederlandse vertaling van de boodschap aan de sikhs.

 

Foto: sikhtempel in Amsterdam.