Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Nieuwsberichten voor parochies > Videokanaal Nederlandse Bisschoppenconferentie katholiekleven.nl groeit door!

Videokanaal Nederlandse Bisschoppenconferentie katholiekleven.nl groeit door!

Na een experimentele periode van drie jaar heeft de Nederlandse Bisschoppenconferentie besloten door te gaan met haar videokanaal katholiekleven.nl. De prestaties en ontwikkelingen van het kanaal zijn geëvalueerd en er ligt een plan voor de komende drie jaar om verder te bouwen op het stramien dat in de eerste drie proefjaren is neergezet.

Projectleider Daphne van Roosendaal is blij dat de plannen voor de voortzetting de instemming krijgen van de bisschoppen. ‘In drie jaar tijd hebben we met beperkte middelen en menskracht katholiekleven.nl van de grond weten te tillen. Er zijn nu een website, een nieuwsbrief, een youtube kanaal en een facebookpagina waarmee we de producties van katholiekleven.nl onder de aandacht brengen.’

Die producties bestaan uit onder meer filmpjes, podcasts, fotoseries en berichten gerelateerd aan het onderwerp communicatie. Tot de doelgroep behoren diegenen, jong en oud, die via internet meer willen weten over het katholieke geloof, de Rooms-Katholieke Kerk en allerlei initiatieven die van daaruit worden genomen.

Handig voor parochies

Het bereik van katholiekleven.nl laat over de afgelopen drie jaar een gestage groei zien, ‘maar we gaan voor nog meer kijkers, bezoekers en belangstellenden’, zegt Van Roosendaal. ‘Daarvoor willen we de website anders en effectiever inrichten, zodat in een oogopslag te zien is wat nieuw is. Ook blijven we werken aan steeds betere filmpjes en podcasts. Daarnaast willen we voortbouwen aan een aanbod van producten die handig zijn voor parochies. Zo hebben we in 2018 een infographic over de rozenkrans beschikbaar gemaakt en ook een overzichtelijke plattegrond van een kerkgebouw. Parochies kunnen deze gratis downloaden en uitdelen aan bijvoorbeeld bezoekers tijdens Kerkproeverij of Open Kerkendag. We denken na over nog meer interessante downloads en hoe we die kunnen combineren met bijvoorbeeld een filmpje over een bepaald initiatief of thema’, aldus de projectleider.

Live streamen

Ook nieuw in 2019 wordt de live stream waarmee katholiekleven.nl gaat experimenteren. Van Roosendaal ‘We willen beginnen met de uitzending van een doordeweekse mis op Youtube. Van daaruit hopen we andere mogelijkheden met live streamen te onderzoeken’. Deze experimentele aanpak werkte eerder ook positief uit voor de podcasts van katholiekleven.nl. Hiermee speelde het videokanaal in op de groeiende belangstelling voor radioprogramma’s die wanneer men maar wil beluisterd kunnen worden. De podcasts vormen nu een blijvend onderdeel in het totale aanbod.

De Nederlandse Bisschoppenconferentie onderstreept met haar besluit om door te gaan de waardering voor en het belang het eigen videokanaal katholiekleven.nl. ‘Een belang dat met het oog op de toekomst van levensbeschouwelijke programma’s alleen maar toeneemt’, zegt Van Roosendaal.

Ga naar www.katholiekleven.nl.

Foto Ramon Mangold: Daphne van Roosendaal interviewt mgr. Liesen, bisschop van Breda.