Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Nederlandse paus Adrianus VI 500 jaar geleden gekozen

Nederlandse paus Adrianus VI 500 jaar geleden gekozen

Het was op 9 januari 500 jaar geleden dat er een Nederlander als paus werd gekozen: Adriaan Floriszoon Boeyens uit Utrecht. Als Adrianus VI was hij paus van 9 januari 1522 tot zijn dood op 14 september 1523, zijn kroning had pas op 31 augustus dat jaar plaatsgevonden.

Het Aartsbisdom Utrecht staat komende zomer stil bij dit jubileum: op 31 augustus met een Heilige Mis in de St. Catharinakathedraal en een symposium in het auditorium van Museum Catharijneconvent.

De Utrechtse aartsbisschop kardinaal Eijk is bovendien toegetreden tot het beschermcomité van het symposium over paus Adrianus VI dat op 22 april 2022 in Rome wordt gehouden. Hij was daarvoor gevraagd door de Nederlandse en de Belgische ambassadeurs bij de Heilige Stoel.

Het symposium, dat het vijfde eeuwfeest van het pontificaat van deze ‘Paus van de Lage Landen’ feestelijk zal herdenken, is bedoeld voor een breed geïnteresseerd publiek en zal verschillende periodes van Adrianus’ leven in meer detail presenteren. Het symposium heeft Engels als voertaal en wordt aan 150 genodigden aangeboden door de Nederlandse en Belgische ambassades bij de Heilige Stoel.

Locatie is de Belgische ambassade bij de Heilige Stoel. Het programma is voorbereid door een werkgroep bestaande uit leden van de theologische faculteiten van de KU Leuven, Radboud Universiteit en Universiteit van Tilburg, alsook van de Koninklijke Bibliotheek te Brussel en Stichting Thomas More. Het is verder de bedoeling dat beide ambassades later dit jaar in de Vaticaanse bibliotheek een tentoonstelling organiseren over de enige paus uit de Lage Landen.

Bericht en afbeelding via www.aartsbisdom.nl 

Tags: