Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Documentaire: ‘Wie was paus Adrianus, de enige Nederlandse paus ooit?’

Documentaire: ‘Wie was paus Adrianus, de enige Nederlandse paus ooit?’

Op eerste kerstdag, zondag 25 december, zendt KRO-NCRV de documentaire Adrianus, de Nederlandse paus uit, een bijzonder portret van de enige Nederlandse paus ooit. In 2022 was het 500 jaar geleden dat Adrianus tot paus werd gekozen.

Het levensverhaal van Adrianus van Utrecht, die leefde van 1459 tot 1523, leest als een jongensboek. Geboren aan de Oudegracht als zoon van een scheepstimmerman, maakt hij eind 16e eeuw snel carrière. Hij is behalve een briljant theoloog ook een uitstekend diplomaat. Dat blijft niet onopgemerkt. Als de Medicipaus Leo X in december 1521 onverwacht overlijdt, kiezen 39 kardinalen op 9 januari 1522 kardinaal Adrianus tot paus.

De Nederlandse paus: Adrianus VI

De Romeinen hebben weinig op met deze ‘barbaar uit het Noorden’. Adrianus wil namelijk hervormen. Hij wil een einde maken aan de uitbundige en corrupte hofcultuur binnen het Vaticaan. Zijn pontificaat duurt amper anderhalf jaar. Op 14 september 1523 overlijdt hij onder verdachte omstandigheden. Bekijk de trailer:

De documentaire Adrianus, de Nederlandse paus is te zien op zondag 25 december om 19.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. Meer weten over paus Adrianus? Kijk dan hier

Tags: ,