Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Het jaar van paus Franciscus in beeld: deel 1 nu op katholiekleven.nl

Het jaar van paus Franciscus in beeld: deel 1 nu op katholiekleven.nl

In de maand december blikt katholiekleven.nl terug op het jaar van paus Franciscus. Wat deed hij en waar vroeg de paus aandacht voor? Het videokanaal van de Nederlandse Bisschoppenconferentie zet het per kwartaal aan de hand van foto’s op een rij. In deel 1 van de serie passeren acht bijzondere momenten uit januari tot en met maart.

Januari 

In de Sixtijnse Kapel doopte paus Franciscus zestien baby’s (kinderen van Vaticaanse werknemers) tijdens de Mis voor het Hoogfeest van de Doop van de Heer (9 januari). In zijn korte homilie zei paus Franciscus dat de baby’s die dag hun christelijke identiteit ontvingen door het sacrament van de doop en dat de rol van ouders en peetouders is “om hen te helpen deze christelijke identiteit hun hele leven te verdiepen en te behouden.” Dat is een dagelijkse inspanning en toewijding, voegde de paus eraan toe.

Februari

Paus Franciscus moedigde leden van de Franse katholieke vereniging ‘Voir Ensemble’ (‘Samen zien’) aan om hun inzet voor het welzijn van blinden en slechtzienden voort te zetten. Leden van deze vereniging waren op bedevaart in Rome. In zijn toespraak zei paus Franciscus op 19 februari dat de ontmoeting met Jezus christenen zou moeten aansporen om de cultuur van vooroordelen die zieken en gehandicapten marginaliseert te verwerpen en in plaats daarvan ontmoeting en broederschap te omarmen. Hij prees de groep voor het samenbrengen van blinde en slechtziende mensen die “samen willen wandelen om de vreugde van het evangelie in gemeenschap te beleven.”

Maart

Paus Franciscus bezocht het Bambino Gesù Kinderziekenhuis van het Vaticaan om een groep Oekraïense kinderen te bezoeken. Zij werden daar behandeld nadat ze de oorlog in hun thuisland ontvluchtten. Ongeveer vijftig kinderen waren vanuit Oekraïne naar het ziekenhuis van de paus gekomen om kwaliteitszorg te krijgen. De paus bezocht de groep Oekraïense kinderen en ook alle andere patiënten in het kinderziekenhuis van het Vaticaan op 19 maart.

Kijk voor alle bijzondere momenten tijdens het eerste kwartaal van 2022 op katholiekleven.nl. 

Foto’s: Servizio Fotografico Vaticano

 

Tags: , ,