Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Interreligieuze dialoog > Dialoogexperts hindoes en christenen in Europa online met elkaar in gesprek

Dialoogexperts hindoes en christenen in Europa online met elkaar in gesprek

Op 14 november vond er een onlinebijeenkomst plaats over ‘hindoes en christenen in Europa’, georganiseerd door het Dicasterie voor Interreligieuze Dialoog te Rome, de Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) en het Hindoe Forum van Europa (HFE). Ruim veertig dialoogexperts vanuit de Europese Bisschoppenconferenties en het Hindoe Forum bogen zich over de relaties tussen hindoes en christenen in Europa.

Vanuit de Nederlandse Bisschoppenconferentie nam Berry van Oers deel. In Nederland treffen hindoes en katholieken elkaar regelmatig in interreligieuze gremia. In 2007 vond in de hindoetempel te Wychen de eerste grote bijeenkomst plaats van ruim tweehonderd hindoes en katholieken onder leiding van bisschop Muskens en pandit Lalbahadoersing.

Gemeenschappelijke waarden en deugden

Tijdens de onlinebijeenkomst op 14 november bespraken christenen en hindoes de uitdagingen voor dialoog. Swami Baneshananda uit Berlijn zag in de aanwezigheid van meerdere religies in Europa een uitdaging om elkaar op te zoeken. Ze wees er op dat interreligieuze dialoog past binnen de traditie van hindoes. Baneshananda: “Door zich te richten op gemeenschappelijke waarden kunnen hindoes en christenen met elkaar spreken.” Hindoe Radna Krishna Das beaamde dat. Ze raadde aan het samen te hebben over thema’s zoals duurzaamheid en bescherming van het milieu. De Nederlandse katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog sprak met hindoes en moslims over duurzaamheid naar aanleiding van Laudato si’. Deze thema’s laten de relevantie van religies zien, ook in een geseculariseerde omgeving, omdat religies bij uitstek inspireren tot zorg voor de schepping. Zuster Maureen uit Engeland beaamde dat. “Daarbij kunnen alle religies met elkaar samenwerken”, benadrukte ze.

Mgr. Brendan Leahy, voorzitter van de afdeling voor Interreligieuze Dialoog van de CCEE, benaderde secularisatie als een uitdaging. “De vraag is steeds hoe we elkaar begrijpen”, zei hij. Swami Baneshananda zag ook een uitdaging in ‘atheïsme’. Ook wie niet gelooft heeft waarden. “Als we ons richten op universele waarden kunnen we met atheïsten in dialoog gaan”, zei Baneshananda. Prof. Helmut Zander uit Zwitserland legde uit dat atheïsme niet het grootste ‘probleem’ is maar ‘onverschilligheid’. “We zijn niet voorbereid om om te gaan met onverschilligheid”, zei hij. Prof. Roberto Catalano uit Italië legde uit dat religie in Europa niet dood is, maar dat religie zich laat zien in nieuwe vormen. “Er is veel belangstelling voor spiritualiteit”, zei hij. Prof. Zander benadrukte dat niettemin religie in Europa afneemt. Ook christenen worden een minderheid en in een aantal landen zijn ze het al.

Radha Gupta uit Rome wees op de gemeenschappelijke deugden die hindoes en christenen delen, zoals tolerantie, nederigheid en compassie. Die deugden bepalen onze identiteit. Kijk steeds in de spiegel en vraag jezelf af of je leeft vanuit de deugden van je religie. Gupta: “We kunnen elkaar daarbij helpen en inspireren.” Mgr. Leahy haakte daar op in. In dialoog met elkaar kunnen we onze deugden verdiepen. Leahy: “Godsdienst reikt ons een manier van leven aan. Dat willen we met elkaar delen omdat het ons zoveel vreugde geeft.”

Diapraxis

Kaj Engelhart uit Stockholm vertelde over ‘pelgrimswandelingen’ als diapraxis. Tijdens die wandelingen bespreken mensen van verschillende tradities actuele onderwerpen vanuit hun geloof. Mgr. Michael Santiago, van het Dicasterie voor Interreligieuze Dialoog, beaamde dat naast dialoog ook diapraxis erg belangrijk is. In Rotterdam, Amsterdam en Utrecht organiseert men wandelingen langs kerken, moskeeën, mandirs, tempels en synagogen. Lakshmi Vyas, voorzitter van het Hindoe Foum, herkende dat. “Ook in Londen organiseren wij zulke wandelingen bij Trafalgar Square”, zei ze. Zuster Maureen wees erop dat het samen wandelen in stilte ook een manier van interreligieuze dialoog kan zijn.

Bericht: Rome/Chaam 14 november 2024 – Berry van Oers, beleidsadviseur interreligieuze dialoog Nederlandse Bisschoppenconferentie.

De foto is van de fysieke bijeenkomst van hindoes en christenen in 2023 op het Dicasterie te Rome onder leiding van voorzitter Kardinaal Miguel Angel Ayuso Guixot (foto: Dicasterie voor Interreligieuze Dialoog).

 

Tags: ,