Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Bijna 1.000 Nederlanders gaan naar de Wereldjongerendagen in Lissabon

Bijna 1.000 Nederlanders gaan naar de Wereldjongerendagen in Lissabon

Deze zomer reizen er vanuit Nederland zo’n 1.000 jongeren af naar de Wereldjongerendagen (WJD) in Lissabon. Dat aantal is genoemd door de Portugese organisatie van de WJD 2023, die plaatsvinden van 1 tot en met 6 augustus. Met de verschillende bisdomreizen gaan zo’n 523 jongeren mee naar dit grootste katholieke jongerenevenement ter wereld, de andere helft gaat via andere reizen.

Dit mooie aantal kan zich meten met het aantal Nederlandse pelgrims dat deelnam aan eerdere edities van de Wereldjongerendagen, zoals Krakau (2016) en Madrid (2011). Het is een hoopvol signaal, dat aangeeft dat de Nederlandse jonge Kerk leeft en in de startblokken staat om in beweging te komen’, zegt projectleider WJD, Jochem Oor.

Rise Up

De WJD vinden plaats van 1 tot en met 6 augustus in Lissabon. Van het totale aantal Nederlandse deelnemers worden er ongeveer 800 verwacht bij de Nederlandse ‘Rise Up’ ochtenden op 2, 3 en 4 augustus. Tijdens die ochtenden gaan de deelnemende Nederlandse bisschoppen samen met de aanwezige Nederlandse jongeren in op de onderwerpen die paus Franciscus heeft bepaald voor de drie bijeenkomsten: Integrale ecologie (2 augustus), Sociale vriendschap (3 augustus) en Barmhartigheid (4 augustus).Deze onderwerpen zijn bepaald in navolging van de twee encyclieken van paus Franciscus: Laudato si’ (2015) en Fratelli tutti (2020). De bisschoppen die meegaan naar de WJD zijn:

– Mgr. Hendriks (geeft de Rise Up catechese op woensdag 2 augustus)
– Mgr. Van den Hende (geeft de Rise Up catechese op donderdag 3 aug)
– Mgr. Mutsaerts (geeft de Rise Up catechese op vrijdag 4 augustus)
– Mgr. Van den Hout
– Mgr. Woorts
– Mgr. De Jong

Follow up

Wanneer de Nederlandse WJD-gangers terug zijn in eigen land na een ongetwijfeld intense ervaring, kunnen zij ook in eigen land het vuur verder dragen en de landelijke Katholieke Jongerendag bezoeken, op 4 november 2023 in Veenendaal. Het thema van die dag is dan ook, heel toepasselijk, ‘Welkom Thuis’. Voor meer informatie over de KJD 2023: katholiekejongerendag.nl. Kijk voor alle informatie over de verschillende WJD-reizen op WJD.nl.

Tags: