Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > AVG > AVG-nieuws: over phishing, nepmails en nepberichten in de parochie

AVG-nieuws: over phishing, nepmails en nepberichten in de parochie

Een e-mail, telefoontje, sms-bericht of betaalverzoek met een foute link erin is een veelgebruikte manier persoonsgegevens te ontfutselen. Dit heet phishing. Een phishing-bericht is er op gericht om de ontvangers op de link of bijlage te laten klikken. Ook parochies of andere kerkelijke instellingen zijn soms het slachtoffer.


Criminelen die nepmails versturen, hopen dat de ontvanger op de link in de mail klikt of dat men een bijlage opent. Via de link installeren ze dan schadelijke software op de computer zonder dat de eigenaar van de computer het merkt.
Omdat parochies en andere kerkelijke instellingen al het mikpunt zijn geweest van phishing en omdat ze weer slachtoffer kunnen worden, is het belangrijk om phishing te leren herkennen. Het is daarom goed dat medewerkers van het parochiesecretariaat en vrijwilligers die emailadressen van de kerkelijke instelling beheren, nepberichten kunnen herkennen.

Eerst controleren, dan klikken: klik niet zomaar op elk linkje of bijlage.
Hieronder vindt u een aantal kenmerken waaraan u een nepmail kunt herkennen. Op de website www.veiliginternetten.nl leest u meer informatie over dit onderwerp. U vindt daar ook een instructiefilmpje.

1. Vaag of onduidelijk e-mailadres: Een nepmail heeft vaak een onduidelijk e-mailadres als afzender. Bijvoorbeeld een afgeleide versie van een echte bedrijfsnaam of instantie. Controleer daarom het mailadres. Kent u het emailadres?

2. Algemene aanhef: Wordt u aangesproken met een algemene aanhef zoals ‘Geachte heer/mevrouw’ of ‘Beste klant’, let dan op. Een e-mail die bewust wordt verzonden heeft juist vaak een persoonlijke aanhef met een naam die u herkent.

3. Vraag om persoonlijke gegevens: In veel nepmails staat het verzoek om op een linkje te klikken om uw persoonsgegevens ’te controleren’, ‘bij te werken’ of ‘aan te vullen’. Ook kan u worden gevraagd in te loggen alsof u gaat internetbankieren. Doe dit nooit. U kunt het bedrijf of de instantie beter bellen om te controleren of ze de e-mail hebben verstuurd. Gebruik hiervoor nooit de contactgegevens in de verdachte e-mail, maar zoek het telefoonnummer van het bedrijf of de instantie zelf op.

4. Taalgebruik en vormgeving vreemd of onjuist: De nepmails staan tegenwoordig allang niet meer bol van de taal- en spelfouten. Ook de gebruikte logo’s en foto’s worden steeds professioneler. Kijk toch goed of u taalfouten of onjuistheden tegenkomt. U kunt ook een eerdere mail van een bedrijf of instantie ernaast leggen ter vergelijking.

5. Vraag om op linkjes te klikken of bijlage te openen: Criminelen die nepmails versturen, hopen dat u op de link in de mail klikt of dat u een bijlage opent. Verwacht u geen bijlage? Neem dan contact op met de afzender om te vragen wat ze precies verstuurd hebben. Gebruik ook hiervoor nooit de contactgegevens in de e-mail, maar zoek deze zelf op.

Op de website www.checkjelinkje.nl kunt u controleren of de link die in een email staat veilig is.

Ga naar de AVG-pagina voor meer AVG-nieuws.

Tags: ,