Inspiratiedag Beweging van hoop wekt enthousiasme: ‘hoopvolle ogen kijken anders’

‘Bij ons is een fietsenproject voor het AZC.’ ‘Wij doen aan actief straatpastoraat.’ ‘Ik ga hier in de zorgopleiding aandacht voor vragen.’ ‘Onze parochie moet hier ook iets mee doen, ik ga de pastoor enthousiast maken.’ ‘Deze dag krijgt toch wel een vervolg?’ Zo maar wat reacties van deelnemers aan de inspiratiedag van de Beweging van hoop die vrijdag 16 mei in Den Bosch werd gehouden.
De deelnemers waren letterlijk uit alle delen van land naar de Brabantse hoofdstad gekomen om te luisteren naar een aantal inspirerende verhalen van hoop en daarover met elkaar in gesprek te gaan. Aan die verwachting werd ruimschoots voldaan. Mgr. Gerard de Korte, bisschop-referent voor Kerk en Samenleving opende de dag met de opmerking dat hoopvolle ogen anders kijken dan sombere. Hij verwees ook naar de bekende uitspraak van Sint-Augustinus dat de tijden zijn zoals wij zijn. Zonder verwijtend te willen zijn, merkte de bisschop ook op dat berichtgeving in de media vaak gericht is op negatieve gebeurtenissen en daardoor voorbijgaat aan het vele hoopvolle dat in de samenleving gebeurt. ‘Een vallende boom maakt meer lawaai dan een heel bos dat in stilte groeit’, citeerde Mgr. De Korte de onlangs overleden paus Franciscus.
‘De wereld staat er beter voor dan wij denken’
De bisschop werd daarin gesteund filosoof en schrijver Ralf Bodelier die zelf al jarenlang in de media actief is en daar heeft geconstateerd dat de focus op negatief nieuws onbedoeld een heel verkeerd beeld van de werkelijkheid kan scheppen. ‘De wereld staat er beter voor dan we denken’ luidde de titel van de presentatie van Bodelier. In een zeer levendig betoog toonde hij aan de hand van cijfers en statistieken aan dat beeldvorming vaak helemaal niet overeenkomt met de werkelijkheid. Zo denken veel mensen dat er wereldwijd meer armoede is, meer oorlogen en meer slachtoffers door klimaatverandering, maar cijfers laten zien dat dit helemaal niet waar is, aldus Bodelier. Dit wil volgens hem niet zeggen dat de feiten die media brengen niet kloppen, maar deze moeten volgens hem meer in perspectief geplaatst worden om een reëler beeld te geven.
De derde spreker was de priester en theoloog Anton ten Klooster. Hij is universitair docent aan de Tilburg University. Samen met enkele collega’s werkt hij aan een bundel wetenschappelijke verhalen over hoop. Tijdens de inspiratiedag lichtte hij al een tipje van de sluier op van zijn hoofdstuk in het boek. Ten Klooster vroeg zich af hoe mensen in schijnbaar uitzichtloze situaties toch hoop kunnen houden. Het antwoord dat hij ooit van een Palestijn in Bethlehem kreeg luidde: ‘Je kunt moeilijk anders. Hoop is het enige anker dat je nog hebt.’ Ten Klooster citeerde de Tsjechische president Václav Havel, die ooit zei: ‘Hoop is niet de overtuiging dat iets goedkomt, maar de zekerheid dat het moeite waard is.’ Hoop gaat volgens Ten Klooster over wachten op wat nog komt. ‘Hoop gaat over tekort, over iets wat er nog niet is. In dat bezield tekort leeft hoop. Zielloos gaat uit van ‘niet meer’, van iets dat er niet meer is. Hoop gaat uit van wat komen gaat. Het is de leegte die nog openstaat.’
‘Getuigen in plaats van overtuigen’
De rij presentaties tijdens deze inspiratiedag werd afgesloten door pater Roland Putman. Hij vertelde hoe de franciscanen en de clarissen het San Damianoklooster in het centrum van Den Bosch weer tot leven hebben gebracht door er allerlei hoopvolle activiteiten te starten. ‘Het begint met een ideaal, een droom.’ De kerk is nu elke dag open, de religieuzen doen aan straatpastoraat, er is een creatief atelier en er komen regelmatig studenten over de vloer. ‘Sint-Franciscus heeft ons geleerd om te getuigen in plaats van te overtuigen.’
Na de lunch gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek en konden ze via een interactieve ‘mentimeter’ aangeven wat hen hoop geeft en op welke wijze zelf hoop kunnen verspreiden. Dit leidde tot levendige gesprekken – zowel op het beeldscherm als in de zaal – die zelfs doorgingen toen het programma al afgelopen was. Diverse aanwezigen vertelden enthousiast hoe er in hun parochie of sociale organisatie hoopvolle initiatieven worden genomen en hoe de inspiratiedag er zeker aan bijgedragen heeft om hiermee door te gaan.
Kijk voor meer informatie ook op de website Beweging van hoop!
Bericht: Matheu Bemelmans, foto’s: Beweging van hoop en rkkerk.nl.