Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Interreligieuze dialoog > Vaticaanse boodschap bij Diwali-feest: opkomen voor kwetsbaren in de samenleving

Vaticaanse boodschap bij Diwali-feest: opkomen voor kwetsbaren in de samenleving

Op 7 november vieren hindoes hun jaarlijkse Diwali-feest. De Pauselijke raad voor de Interreligieuze Dialoog te Rome stuurt de hindoes bij deze gelegenheid een boodschap toe. De Nederlandse Katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog stuurt de boodschap door aan haar hindoe-relaties hier te lande. Dit jaar is het thema van de boodschap ‘opkomen voor de kwetsbaren in de samenleving’.

Mgr. Miguel Ángel Ayuso Guixot, MCCJ, secretaris van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog schrijft in de boodschap: “De morele plicht om zorg te dragen voor de kwetsbaren komt voort uit onze gedeelde overtuiging dat wij allen schepselen zijn van God, en daarom broeders en zusters, gelijkwaardig, en wederzijds verantwoordelijk. Maar deze plicht komt eveneens voort uit de ervaring van onze eigen kwetsbaarheid, wanneer wij somtijds iemand moeten zoeken om ons te helpen.”

Mgr. Guixot roept christenen en hindoes op zich samen in te zetten voor kwetsbaren. “Als gelovigen die geworteld zijn in onze respectievelijke geestelijke tradities en als individuen die hart hebben voor het welzijn van allen, kunnen we ons verenigen met de volgelingen van andere religieuze tradities en met alle mensen van goede wil teneinde tot gezamenlijk georganiseerde inspanningen te komen voor een vreugdevol heden en een hoopvolle toekomst voor onze kwetsbare broeders en zusters!”

De katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog, onder voorzitterschap van mgr. J. van Burgsteden sss., heeft regelmatig contact met hindoes, met name via de Hindoe Raad Nederland. Samen diepen katholieken en hindoes thema’s uit waaronder de rol van godsdienst bij integratie en samenwerken aan een duurzame wereld.

Schone lei

Diwali is het feest van lichtjes, dat jaarlijks plaatsvindt tijdens de nieuwe maan in de maand asvin. Het feest is gewijd aan Maha Lakshmi, de hindoegodin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Bij het Diwali-feest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen, het licht wint het van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid, de reinheid van de onreinheid. Hindoes hopen dat Lakshmi hun huis bezoekt. In de nacht van de nieuwe maan verlichten ze daarom hun huis met diya’s. Dat zijn schoteltjes met olie en een pitje. Door al die lichtjes wordt ook het innerlijk van de mensen verlicht, waardoor men het gevoel heeft met een schone lei te kunnen beginnen.

 

Drs. Berry van Oers, Secretaris Katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog

Lees hier de boodschap bij Diwali vertaald in het Nederlands.