Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Mgr. Woorts zegent nieuw kantoor bedevaartorganisatie VNB

Mgr. Woorts zegent nieuw kantoor bedevaartorganisatie VNB

Bedevaartorganisatie VNB heeft zaterdag 11 januari 2020 officieel haar nieuwe kantoor in Tilburg geopend, gevestigd in het Generalaat van de Fraters van Tilburg. Na een Eucharistieviering met mgr. Woorts (bisschop-referent voor de bedevaarten) als hoofdcelebrant, verrichte burgemeester Theo Weterings de officiële openingshandeling. Mgr. Woorts zegende vervolgens de burelen.

De aanwezigen konden bij deze opening kennismaken met de nieuwe VNB-directeur Jack van Maaswaal, die op 6 januari is begonnen in deze functie. Van Maaswaal (59) werkte tot aan zijn functioneel leeftijdsontslag, augustus 2019, voor de Krijgsmacht. In zijn laatste functie werkte hij als generaal-majoor bij de NAVO in Brussel als rechterhand voor de hoogste Amerikaanse militair in Europa.

‘Naar het heiligdom’

In zijn preek sloot mgr. Woorts aan bij het motto van de viering ‘naar het heiligdom’. “In Lourdes of welke bedevaartplaats ook begin ik mijn preek het liefst door de aanwezigen aan te spreken met: beste mede-pelgrims. Dat doe ik daarom nu ook hier – beste mede-pelgrims – want datgene wat ons vandaag hier samenbrengt en waartoe hier een nieuw kantoor van de VNB wordt geopend, staat ten dienste van het als mede-pelgrims onderweg zijn… en wel naar Gods heiligdom. Wanneer wij op bedevaart gaan, dan sluiten wij ons aan bij wat Maria en Jozef met Jezus deden: als Joodse familie gingen zij elk jaar op bedevaart naar hét heiligdom waar de God van Israël aanbeden werd, de tempel te Jeruzalem. Zij deden dat bij gelegenheid van het Joodse Paasfeest: om de uittocht uit de slavernij in Egypte te herdenken, om te vieren dat God ons vrijmaakt en leidt naar het Beloofde Land. We bevinden ons dus in goed gezelschap als wij op bedevaart gaan: de leden van de Heilige Familie zijn allereerst onze mede-pelgrims.”

Mgr. Woorts noemde het “een voorrecht als we ons mogen en kunnen inzetten voor bedevaarten, omdat ze zo ontzettend kostbaar zijn voor jong en oud, ziek en gezond, om als mede-pelgrims met elkaar onderweg te zijn, om te zijn bij wat van de Vader is, als zonen en dochters van de vreugde van Gods wil, als leerlingen en vrienden van onze Heer Jezus, als kinderen van zijn en ons aller hemelse moeder Maria.”

Lees het hele verslag van de opening met meer foto’s op de website van het aartsbisdom.

 

Verslag en foto: aartsbisdom Utrecht.

Tags: , ,