Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Interreligieuze dialoog > Interreligieuze ontmoeting en gesprek tussen katholieken en moslims

Interreligieuze ontmoeting en gesprek tussen katholieken en moslims

Op dinsdagmiddag 29 oktober 2024 waren de leden van de katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog (CID) te gast bij het bestuur van de Islamitische Stichting Nederland/Hollanda Diyanet Vakfi (ISN) in Den Haag. De interreligieuze ontmoeting was onderdeel van een reeks van ontmoetingen tussen de ISN en de CID.

Pelgrims van hoop

Tijdens het overleg vertelde mgr. Herman Woorts, voorzitter van de CID, over het Heilig Jaar of Jubeljaar dat de Rooms-Katholieke Kerk in 2025 viert. Elke 25 jaar wordt er in de Rooms-Katholieke Kerk een Heilig Jaar gehouden. Dit is een oude traditie om schoon schip te maken en met nieuwe energie de toekomst tegemoet te gaan. Het thema van dit jaar is ‘Pelgrims van Hoop’. In het Jubeljaar organiseren de Nederlandse bisdommen een gezamenlijke bedevaart naar Rome.

Vervolgens ging mgr. Woorts in op het voorgenomen bezoek van Paus Franciscus volgend jaar aan Turkije voor de viering van het 1700-jarig bestaan van het Eerste Concilie van Nicea in 325. Paus Franciscus zal tijdens zijn bezoek aan Turkije eerst het oosterse patriarchaat in Istanbul aandoen, alvorens hij vertrekt naar Iznik (Nicea).

Profeten en heiligen

Imam Ismail Mercimek van de Rotterdamse Mevlanamoskee ging in op het concept profeten in de islam als leiders in de samenleving. “Verhalen van profeten zijn bakens van hoop”, zei hij. Profeten zijn als het ware een kompas voor het leven. Juist nu in deze tijd is daar behoefte aan. Diaken Pier Tolsma van de CID zei dat in het christendom profeten niet zozeer worden gezien als leiders, maar als boodschappers van God.

De imam vroeg naar de betekenis van heiligen in de katholieke Kerk. CID-lid Anton Smits legde uit dat heiligen vooral een voorbeeldfunctie hebben voor gelovigen. Mgr. Woorts vertelde over heiligverklaringen en wees naar Sint Titus Brandsma o.carm. die pas enkele jaren geleden heilig verklaard werd omwille van zijn leven en standvastigheid in geloof. Iemand die heilig verklaard wordt ‘is bij God’.

Druk op religies

Tot slot bespraken de leden van de CID en de ISN de toenemende druk op religies en de plaats van religies in de maatschappij. In dat verband kwam de aangekondigde bezuiniging op het godsdienstonderwijs op openbare scholen ter sprake. De gesprekspartners constateren de tendens om religie uit het publieke domein te weren. Mgr. Woorts wees er op dat het werk dat vanuit de Kerk wordt gedaan op het terrein van diaconie en caritas wordt gezien en gewaardeerd, met name door de plaatselijke overheden.

Jongeren zoeken zingeving

Imam Mercimek vertelde dat er steeds meer jongeren, moslims en niet-moslims, aankloppen met vragen. Zerah Vlug-Ünver van de ISN bevestigde de toename van het aantal jongeren dat zoekt naar zingeving en spiritualiteit. Mgr. Woorts herkende dat. “Vaak gaat men eerst individueel op zoek via het internet”, vertelde hij.

Tijdens het overleg overhandigde mgr. Woorts aan ISN-voorzitter Muhlis Koç een speciale kaars van de Bisschoppenconferentie. Mgr. Woorts: “Als teken van licht en hoop!” In juni 2025 is er een volgend interreligieus overleg gepland tussen de CID en de ISN.

Bericht en foto’s: Berry van Oers, beleidsadviseur interreligieuze dialoog – Den Haag 29 oktober 2024. Foto: Mgr. Herman Woorts Irechts) overhandigde aan ISN-voorzitter Muhlis Koç een kaars van de Bisschoppenconferentie ‘als teken van licht en hoop’!

Tags: , , ,