Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Dossiers > Uitgelicht: Synode Synodale Kerk > Download de gebedskaart voor de Bisschoppensynode: ‘Wij staan voor U, Heilige Geest’

Download de gebedskaart voor de Bisschoppensynode: ‘Wij staan voor U, Heilige Geest’

Begin september ontvingen bisdommen wereldwijd de documenten ter voorbereiding op de bisschoppensynode ‘Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio’ (2023). Het Secretariaat van de Bisschoppensynode reikte daarbij ook een gebed aan. Dit gebed wordt nu via de Nederlandse bisdommen als gebedskaart verspreid maar is ook beschikbaar als download.

Paus Franciscus zal het proces van de bisschoppensynode officieel openen op zondag 10 oktober met een eucharistieviering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Het weekend daarop (17 oktober) volgen bisdommen wereldwijd.

Het gebed ‘Wij staan voor U, Heilige Geest’ (‘Adsumus Sancte Spiritus’) is een oud gebed. Het wordt toegeschreven aan de heilige Isidorus van Sevilla (560 – 636) en is in de loop van de eeuwen vaak gebeden bij kerkelijke bijeenkomsten zoals synodes. Elke sessie van het Tweede Vaticaans Concilie begon met het gebed tot de Heilige Geest. Het Secretariaat van de Bisschoppensynode reikt het in vereenvoudigde vorm aan, zodat het goed bruikbaar is voor groepen en liturgische samenkomsten.

De ‘diocesane fase’ van gebed en gesprek in bisdommen wereldwijd begint op 17 oktober 2021 en wordt op verzoek van het Secretariaat van de Bisschoppensynode in april 2022 afgerond. Daarna volgt een bespreking op continentaal niveau (najaar 2022 – voorjaar 2023), waarna in oktober 2023 de bisschoppensynode in Rome plaatsvindt.

Parochies die de gebedskaart willen bestellen, kunnen daar naar informeren bij hun eigen bisdom.

Download hier de gebedskaart.

 

Foto: Ramon Mangold.

 

 

Tags: ,