Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > 55e Heiligdomsvaart Maastricht in beeld op katholiekleven.nl

55e Heiligdomsvaart Maastricht in beeld op katholiekleven.nl

Katholiekleven, het videokanaal van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, doet in een video verslag van de 55e Heiligdomsvaart Maastricht. “Het is niet een middeleeuws theater of een soort openluchtmuseum over de katholieke cultuur van vroeger”, benadrukt mgr. De Jong, hulpbisschop van bisdom Roermond, “maar laat zien hoe we in deze tijd gestalte willen geven aan katholiek geloof.”

Zondag 27 mei werd tijdens de 55e Heiligdomsvaart in Maastricht een pontificale mis gevierd. Honderden pelgrims namen ’s ochtends deel aan deze viering in de Sint-Servaasbasiliek. Het is Drievuldigheidszondag. Kardinaal Eijk preekt in de eucharistieviering: “God is in zichzelf een gemeenschap van drie personen, die elkaar liefhebben. Die zich totaal aan elkaar wegschenken.” ’s Middags trekt de ommegang door de stad. Langs de route staan duizenden mensen.

In de video vertelt mgr. De Jong wat dat betekent: “Mensen die naar de Heiligdomsvaart komen, mogen ervaren dat God kracht en liefde wil geven om hen opnieuw te laten beginnen. In hun relatie met elkaar en hun relatie met God. We hopen dat mensen hier de liefde van God opnieuw mogen ervaren.”

Bekijk de video, waarin deelnemers en mensen langs de route vertellen waarom deze oude traditie zo actueel en relevant is.

Op zondag 3 juni trekt de tweede ommegang door Maastricht, ter afsluiting van de Heiligdomsvaart 2018. De eerstvolgende Heiligdomsvaart vindt plaats over zeven jaar, in 2025.