Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Zondag 12 september TV-mis vanuit Lourdes vanwege 100 jaar bedevaarten

Zondag 12 september TV-mis vanuit Lourdes vanwege 100 jaar bedevaarten

De KRO zendt op zondag 12 september de wekelijkse televisiemis live uit vanuit de Grot in het Franse bedevaartsoord Lourdes. Aanleiding voor deze bijzondere viering is het 100-jarig bestaan van de bedevaartorganisatie die nu bekend is onder naam Huis voor de Pelgrim. Als zijn gezondheidssituatie het toelaat, zal ook mgr. Smeets als pelgrim aanwezig zijn in Lourdes.

Voorafgaand aan de live-uitzending van de eucharistieviering is op NPO2 vanaf 09.45 uur het programma Geloofsgesprek te zien. Daarin praat Leo Fijen met bisschop Harrie Smeets van bisdom Roermond. Bij de bisschop werd aan het begin van deze zomer een ernstige ziekte geconstateerd. In het interview vertelt hij daar openhartig over. Als de omstandigheden het toelaten, is mgr. Smeets op zondag 12 september in Lourdes om als pelgrim aan de viering in de Grot deel te nemen.

Jubileum

In 1921 werd in Maastricht een nieuwe organisatie voor bedevaarten naar Lourdes opgericht. Jarenlang werden reizen gemaakt onder de naam ‘Limburgse Bedevaarten’. De organisatie is inmiddels opgegaan in het Huis voor de Pelgrim, dat ook bedevaarten naar tal van andere pelgrimsoorden organiseert. De deelnemers uit de reizen komen uit het hele land en zelfs van daarbuiten. Jaarlijks gaan enkele duizenden mensen met het Huis voor de Pelgrim op bedevaart naar Lourdes en andere bekende pelgrimsoorden als Rome, Israël en Santiago de Compostella of naar minder bekende bedevaartoorden in Zuid-Italië en zelfs Suriname.

De tv-mis op zondag 12 september is een van de eerste jubileumactiviteiten in het kader van het 100-jarig bestaan van het Huis voor de Pelgrim. Later dit najaar en volgend jaar wordt ook op andere manieren bij het jubileum stilgestaan.

Viering

De viering vanuit de Grot in Lourdes is op zondag 12 september te zien vanaf 10.00 uur op NPO2. Hoofdcelebrant is mgr. Herman Woorts, die binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie verantwoordelijk is voor het werkveld bedevaarten. De muziek wordt verzorgd door sopraan Judith Petra en organist Jos Martens.

Lourdes

Lourdes is een stadje aan de voet van de Pyreneeën in Zuid-Frankrijk, waar het toen 14-jarige meisje Bernadette Soubirous in het voorjaar van 1858 achttien keer een verschijning van Maria zag. Lourdes groeide daarna uit tot een van de bekendste Mariabedevaartplaatsen ter wereld.

 

Bericht en beeld via bisdom Roermond.

Tags: , ,