Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Unieke Napolitaanse kerststal nog tot en met 8 januari te zien in St. Catharinakathedraal

Unieke Napolitaanse kerststal nog tot en met 8 januari te zien in St. Catharinakathedraal

In de St. Catharinakathedraal in Utrecht is nog tot en met 8 januari de unieke Napolitaanse kerststal van Museum Catharijneconvent te zien. Iedereen kan gratis binnenlopen om te genieten van honderden eeuwenoude, handgemaakte kerststalfiguren die samen een betoverende stad in miniatuur vormen.

Via een sfeervolle route door de binnentuin van het museum komt de bezoeker uit in de Sint-Catharinakathedraal waar de metersgrote stal staat te schitteren. Naast Jozef, Maria en het kindje Jezus is een bonte verzameling aan types te vinden: marktkooplui, muzikanten, dronkenlappen en zwervers. Maar ook olifanten en struisvogels die zijn meegekomen met de koningen.

De stal vormt een afspiegeling van de stad Napels uit de achttiende eeuw: multicultureel en divers, met levendige markttaferelen en straatscènes. Dat alles is opgesteld in een bijzonder decor met onder andere de Domtoren, Sonnenborgh, de Winkel van Sinkel, het oudste huisje van Utrecht en natuurlijk de beroemde werfkelders en de Utrechtse bloemenmarkt. Alles zo levensecht mogelijk; de decorbouwers lieten zich inspireren door schilderijen van Utrecht uit de achttiende en negentiende eeuw.

Gemaakt door barokkunstenaars

Deze unieke achttiende-eeuwse kerststal komt oorspronkelijk uit het Italiaanse Napels. Daar verzamelden de rijke families uit die tijd de mooiste kerststalfiguren. Er werd hard gestreden wie de grootste, mooiste en meest kostbare kerststal had. Alleen het beste was goed genoeg. De figuren werden dan ook vervaardigd door de allergrootste barokkunstenaars. Elke figuur is een kunstwerk op zich, met hoofden van terracotta en benen en armen van hout die vervolgens zeer vakkundig zijn beschilderd. De verfijnde kleding is gemaakt van zijde, wol, katoen en brokaat. En daarbij vaak met zeer veel precisie geborduurd en voorzien van pareltjes, ivoor en parelmoer.

In 2021 kwam het museum via een Antwerpse familie in het bezit van een uniek ensemble bestaande uit ruim 700 figuren. De zeer succesvolle crowdfundingcampagne ‘Adopteer een kerststalfiguur’, waarbij in recordtempo het doelbedrag van 80.000 euro werd behaald, maakte de restauratie van deze aanwinst mogelijk. In 2022 is een deel van de figuren naar experts in Napels gegaan en gerestaureerd weer teruggekeerd. Hierdoor kan het museum nu een publiekspresentatie maken die zich kan meten met de beste voorbeelden in Italië.

Praktische informatie
Een bezoek aan ‘De mooiste kerststal van Nederland’ is gratis. Reserveren is niet nodig.
St. Catharinakathedraal, Nieuwegracht 36, t/m zondag 8 januari 2023.
Maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur.
Zaterdag: 11.00-17.00 uur.

Bron: aartsbisdom.nl 

 

 

Tags: , , ,