Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Kardinaal Eijk bij uitvaart emeritus paus Benedictus XVI, uitvaart live te volgen op tv

Kardinaal Eijk bij uitvaart emeritus paus Benedictus XVI, uitvaart live te volgen op tv

Kardinaal Eijk zal namens de Nederlandse Kerkprovincie de uitvaart van emeritus paus Benedictus XVI bijwonen, die op donderdag 5 januari plaatsvindt. KRO-NCRV zendt de televisieregistratie van de uitvaart donderdagochtend rechtstreeks uit op NPO 2. De uitzending begint om 9.15 uur. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op het Sint-Pietersplein. Hoofdcelebrant is paus Franciscus.

Het lichaam van Benedictus XVI zal daarna worden bijgezet in de crypte van het Vaticaan op dezelfde plaats waar paus Johannes Paulus II vóór zijn zaligverklaring begraven lag. Het graf van Johannes Paulus II lag in de crypte vanaf de datum van zijn begrafenis op 8 april 2005 tot 29 april 2011, toen zijn kist enkele dagen voor zijn zaligverklaring naar een zijkapel van de Sint-Pietersbasiliek werd overgebracht. Op dezelfde plaats lag eerder ook paus Johannes XXIII begraven. Ook zijn lichaam werd na zijn zaligverklaring naar een zijaltaar in de basiliek overgebracht.

Sinds maandag 2 januari ligt het stoffelijk overschot van Joseph Ratzinger, paus Benedictus XVI, opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek. Duizenden mensen nemen daar afscheid van de emeritus paus, die op oudejaarsochtend op 95-jarige leeftijd in Vaticaanstad overleed.

Geloofsgesprek

In het Geloofsgesprek op NPO2 van 1 januari sprak Leo Fijen met kardinaal Eijk over de daags tevoren overleden paus Benedictus XVI: ze spraken over zijn leven, zijn werk, zijn betekenis voor de Kerk en voor de samenleving. Kardinaal Eijk haalt in dit Geloofsgesprek herinneringen op aan de overleden emeritus paus, die hij persoonlijk goed heeft gekend. Kijk het Geloofsgesprek terug.

(Bronnen aartsbisdom en KRO-NCRV)

Tags: , ,