Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Sint-Martinuskerk Venlo wordt zondag 28 april officieel basiliek

Sint-Martinuskerk Venlo wordt zondag 28 april officieel basiliek

Limburg heeft er op zondag 28 april een basiliek bij. Die dag wordt de Sint-Martinuskerk in Venlo officieel tot basiliek geproclameerd. Eerder was al bekend dat paus Franciscus deze eretitel aan de Venlose kerk had toegekend. De Martinuskerk is de zevende kerk in Limburg die tot basiliek wordt verheven.

De Martinuskerk krijgt deze eretitel, omdat Venlo al meer dan duizend jaar een plek van religieus leven is. In het jaar 999 is al sprake van een kerk op de plek van de huidige Sint-Martinuskerk. Verder is de Martinuskerk sinds de 13e eeuw nauw verbonden met de verering van het Heilig Sacrament en sinds de 14e eeuw met de Mariavering, onder meer via de kapel van Genooi en de erkenning van Kevelaer als bedevaartoord, tijdens de synode van Venlo in 1647. Ook bezit de kerk een kostbare reliek van Sint Martinus. In een schrijn onder het altaar wordt een stukje van de tuniek van deze heilige bewaard. De Martinuskerk is ook de grafkerk van de 18e-eeuwse bisschop van Roermond Mgr. Philippus Damianus van Hoensbroeck, wiens graf onlangs is teruggevonden.

Eretekenen

De officiële proclamatie gebeurt tijdens het werkbezoek dat bisschop Harrie Smeets in het weekend van 28 april aan het dekenaat Venlo brengt. Ook emeritus-bisschop Wiertz en Mgr. Karel Kasteel uit Rome zijn hierbij aanwezig. Tijdens een pontificale eucharistieviering in de Martinuskerk worden de officiële eretekenen van de basiliek gepresenteerd. Dit zijn het conopeum, het tintinnabulum en het wapenschild dat de kerk voortaan mag voeren.

Het conopeum is een half gesloten parasol in de oude pauselijke kleuren rood en geel. Het tintinnabulum is een klokje dat aan een stok gedragen wordt. Beide voorwerpen zijn tekenen van waardigheid van een basiliek. Ze mogen naast het altaar opgesteld worden en eventueel in een processie worden meegedragen.

Wapen

Een basiliek mag ook een eigen wapen voeren. Ook dit wordt op 28 april gepresenteerd. In het nieuw ontworpen wapen van de Martinusbasiliek zijn diverse elementen zichtbaar uit de rijke historie van de meer dan 700 jaar oude parochie. Zo is een hostie te zien, die verwijst naar een pauselijke brief uit 1297 over de verering van Heilig Sacrament, waarover de kerk beschikt. Verder staat in het wapen een lelie die verband houdt met de Mariaverering, die in Venlo tot de Middeleeuwen teruggaat.

Een opengeslagen mantel verwijst naar Sint Martinus, de patroonheilige van de kerk én van de stad Venlo. In het wapen staat ook een anker. Dit is genomen uit het wapen van Venlo. De spreuk onder het wapen van de nieuwe basiliek luidt ‘Leid ons heer op uw weg’. Dit is afgeleid van de wapenspreuk van bisschop Van Hoensbroeck.

 

Bericht en beeld via Bisdom Roermond.

(c) Foto: Jos Saris

(c) Illustratie wapen: René Vroomen

Tags: ,