Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Interreligieuze dialoog > Raad voor interreligieuze dialoog roept op tot samenwerking met boeddhisten

Raad voor interreligieuze dialoog roept op tot samenwerking met boeddhisten

De Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog te Rome moedigt boeddhisten wereldwijd aan zich samen met christenen in te zetten voor vrede en geweldloosheid. Aanleiding voor deze boodschap is Vesakh, het belangrijkste feest van de boeddhisten, dat dit jaar wordt gevierd op 10 mei.

“Christus en de Boeddha waren pleitbezorgers van geweldloosheid en vredestichters”, staat te lezen in de boodschap, die ondertekend is door kardinaal Jean Louis Tauran en mgr. Miguel Ángel Ayuso Guixot, respectievelijk voorzitter en secretaris van de Raad. De boodschap, met als titel: ‘Samen voortgaan op de weg van geweldloosheid’, wijst op de gemeenschappelijke opdracht samen te werken bij het voorkomen van conflicten en bij het opnieuw opbouwen van gebroken samenlevingen.

De Nederlandse katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog (CID) laat weten zich bij deze boodschap aan te sluiten. De CID stuurde de Vaticaanse boodschap door naar de boeddhistische gemeenschappen in Nederland.

Op Vesakh vieren boeddhisten elk jaar de verlichting (nirvana) van Boeddha. Boeddhisten die zich beroepen op de oudste traditie (de Theravada), herdenken op die dag ook de geboorte en het overlijden van Boeddha.

Lees hier de Engelse vertaling van de boodschap voor Vesakh 2017

 

 

Foto: Berry van Oers. Katholieken bezoeken het Zen-centrum in Amsterdam.