Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Podcastserie over Maria: ‘Wat betekent Maria voor jou?’

Podcastserie over Maria: ‘Wat betekent Maria voor jou?’

In de aanloop naar de Wereldjongerendagen 2023 gaat katholiekleven.nl in gesprek met een aantal bijzondere gasten over de vraag: ‘Wat betekent Maria voor jou?’ In de eerste aflevering is Tineke de Lange te gast. Zij is beleidsmedewerker voor de Nederlandse Bisschoppenconferentie voor contacten met het Jodendom en geeft op verschillende plaatsen colleges Oude Testament en Judaïca.

Komende zomer vinden de WJD plaats in Lissabon met als thema: Maria stond op en ging met spoed (Lucas 1, 39). Dit is de inspiratie voor deze podcastserie waarin steeds vijf vragen worden beantwoord over Maria.

Vrouwen in de Bijbel

Dr. Tineke de Lange vertelt wat zij het mooiste Mariagebed en de mooiste Bijbeltekst vindt en waarom. Ze vertelt over vrouwen in de Bijbel uit het Oude Testament en het Nieuwe Testament en komt uiteindelijk uit bij het Magnificat, de lofzang van Maria (Lucas 1, 46-55). “Dat vind ik de mooiste tekst”, zegt ze. “Omdat het een geweldig sterk gebed is, waarin maatschappelijke verhoudingen op hun kop worden gezet.”

“Het gaat niet om de sterken en de machtigen. God kiest juist voor de armen en de onaanzienlijken. Het zijn juist de mensen die bescheiden zijn en die geen stem hebben, die voor God belangrijk zijn. Dat blijft natuurlijk prachtig en actueel. Bovendien als je goed naar de tekst kijkt, zie je daarin allerlei citaten uit het Oude Testament. Zo is Maria op allerlei manieren verweven met de geschiedenis van het volk Israël en God.”

Luister deze podcast op katholiekleven.nl.

 

Foto’s: Ramon Mangold, mei 2017.

Tags: , ,