Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Podcast online met mgr. De Jong: “Gaan we genoeg naar de zieken toe?”

Podcast online met mgr. De Jong: “Gaan we genoeg naar de zieken toe?”

In de maand februari viert de Kerk de Wereldziekendag. Paus Franciscus schreef een boodschap voor deze dag. Daarin roept hij op tot naastenliefde en barmhartigheid. In een podcast van katholiekleven.nl gaat mgr. De Jong hierop in. De hulpbisschop van Roermond is bisschop-referent voor de zorg.

Hij vertelt over de boodschap van de paus, licht belangrijke onderwerpen eruit en onderstreept hoezeer de zorg voor zieken is verbonden met het geloof in Jezus.

De evangelies vertellen over de ontmoetingen van Jezus met mensen die aan verschillende ziekten leden. En een van de werken van barmhartigheid is het bezoeken van de zieken. “Als ik de boodschap van de paus lees, voelt dat voor mij eerlijk gezegd als een gewetensonderzoek”, zegt mgr. De Jong. “Ga ik genoeg naar zieken toe? Wanneer heb ik voor het laatst een zieke bezocht? Jezus besteedde zoveel tijd aan de zieken dat ik me afvraag: hoe doe ik dat? En ten tweede: is de parochie een plaats waar zieken zich thuis voelen?”

In zijn boodschap richt paus Franciscus zich tot alle mensen die werken in de gezondheidszorg. Maar de oproep om zieken nabij te zijn is nadrukkelijk breder. “De zieken bezoeken is een uitnodiging die door Christus gericht wordt tot al zijn leerlingen”, schrijft de paus. Bisschop De Jong onderstreept dat: “We zijn allemaal geroepen om Jezus present te stellen.”

Luister de podcast op katholiekleven.nl en lees ook de boodschap van paus Franciscus voor Wereldziekendag 2022.

Foto mgr. De Jong: Ramon Mangold.

Tags: ,