Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Pauselijke onderscheiding voor scheidend voorzitter pensioenfonds bisdommen Martin Frankort

Pauselijke onderscheiding voor scheidend voorzitter pensioenfonds bisdommen Martin Frankort

Bij zijn afscheid als voorzitter van het Pensioenfonds van de Nederlandse Bisdommen (PNB) heeft Martin Frankort een hoge pauselijke onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot ridder in de orde van Sint Gregorius. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de kerk als econoom van het bisdom Roermond en voor de Nederlandse kerkprovincie.

Frankort ontving de onderscheiding woensdag 7 juni in Zeist uit handen van kardinaal Wim Eijk. In zijn toespraak memoreerde kardinaal Eijk dat Frankort de kunst verstaat om technisch ingewikkelde zaken ook voor leken begrijpelijk te maken. Ook gaf de kardinaal aan dat Frankort zijn baan als partner van een landelijk accountantskantoor heeft opgezegd om als algemeen-econoom van het bisdom Roermond aan de slag te gaan en daarmee de keuze gemaakt heeft om zich vanuit zijn geloof in te zetten voor de kerk.

12-06-2017-onderscheiding-martin-frankort-2De accountant Frankort uit Voerendaal is sinds 2005 bestuurslid van het PNB geweest, waarvan een groot aantal jaren als voorzitter. Van 2002 tot 2008 was Frankort tevens algemeen-econoom van het bisdom Roermond. Ook was hij diverse jaren de penningmeester van de Bisschoppenconferentie. Ook na zijn vertrek als econoom bleef Frankort zich inzetten voor het PNB en diverse andere kerkelijke stichtingen en zijn eigen parochie.

De pauselijke onderscheiding ridder in de orde van Sint Gregorius is een van de hoogste onderscheidingen die de katholieke kerk kent. De orde is vernoemd naar de heilige paus Gregorius de Grote.

Verslag en foto’s: bisdom Roermond