Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Paus over Wereldvrededag: ‘Voor alles gaat het erom te geloven in de mogelijkheid van vrede’

Paus over Wereldvrededag: ‘Voor alles gaat het erom te geloven in de mogelijkheid van vrede’

In zijn boodschap voor Wereldvrededag, woensdag 1 januari 2020, roept paus Franciscus op te blijven geloven in de mogelijkheid van vrede. Vrede zou niet voort moeten komen uit het bezweren of juist aanwakkeren van angst, bijvoorbeeld met inzet van kernwapens, maar gebaseerd moeten zijn op wederzijds vertrouwen in onderlinge relaties.

De paus signaleert vreselijke beproevingen van burgerlijke en internationale conflicten, die vaak nog verergerd worden door meedogenloos geweld. ‘Iedere oorlog blijkt in werkelijkheid broedermoord te zijn, die het project van broederschap zelf, dat staat geschreven in de roeping van de mensenfamilie, vernietigt’, zegt de paus.

Zeventig maal zeven

Paus Franciscus laat met het evangelie van Matheus zien dat vrede begint met het vermogen om elkaar te vergeven. ‘Wij laten ons leiden door de passage uit het evangelie die het volgende gesprek tussen Petrus en Jezus weergeeft: “Heer, als mijn broeder tegen mij misdoet, hoe dikwijls moet ik hem dan vergeven? Tot zevenmaal toe?”. En Jezus antwoordde hem: “Neen, zeg Ik u, niet tot zevenmaal toe, maar tot zeventigmaal zevenmaal” (Mat. 18, 21-22). Deze weg van verzoening roept ons op in de diepte van ons hart de kracht te vinden van de vergeving en het vermogen elkaar als broeders en zusters te erkennen. In vergeving te leren leven doet ons vermogen om vrouwen en mannen van vrede te worden, toenemen.’

‘Vóór alles gaat het erom te geloven in de mogelijkheid van vrede, te geloven dat de ander dezelfde behoefte aan vrede heeft als wij. Hierbij kan ons de liefde van God voor ieder van ons, een bevrijdende, onbegrensde, belangeloze, onvermoeibare liefde, inspireren’, zegt de paus.

Hij wenst iedere persoon toe ‘wanneer hij op deze wereld komt, een bestaan van vrede te kennen en ten volle de belofte van liefde en leven die hij in zich draagt, te mogen ontwikkelen’.

Lees hier de complete boodschap van paus Franciscus voor Wereldvrededag 2020. 

 

Foto: Osservatoro Romano 2019.

Tags: , ,