Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Paus Franciscus in boodschap Wereldvrededag: ‘…echte, duurzame vrede tot stand brengen’

Paus Franciscus in boodschap Wereldvrededag: ‘…echte, duurzame vrede tot stand brengen’

Paus Franciscus roept in zijn boodschap voor Wereldvrededag, die jaarlijks op 1 januari wordt gehouden, op tot meer inzet en samenwerking voor de vrede. De titel luidt: Onderwijs, werk, dialoog tussen de generaties: instrumenten voor het creëren van een duurzame vrede.

In zijn boodschap voor de 55ste editie van Wereldvrededag schrijft de paus dat de gevolgen van het oorverdovende lawaai van oorlogen en conflicten nog worden versterkt door de coronapandemie, de effecten van klimaatverandering en aantasting van het milieu. Hij spreekt zijn ongenoegen uit over de toenemende militaire uitgaven, ondanks de coronacrisis. En tegelijk klaagt hij het drama van de honger en de ondervoeding aan, mede als consequentie van een economisch systeem waarin de solidariteit niét op de eerste plaats komt.

Dialoog

Paus Franciscus wijst bedrijven op hun maatschappelijke rol en moedigt ze aan om te streven naar een evenwicht tussen economische vrijheid en sociale rechtvaardigheid. Wat betreft vredesopbouw wijst hij op de onvervangbare rol van de dialoog, die altijd is gebaseerd op vertrouwen. De paus roept op tot een dialoog tussen de generaties, om echte, duurzame vrede tot stand te brengen. Ten slotte bestempelt hij onderwijs en het bevorderen en veiligstellen van werk als belangrijke motoren van vrede.

Bron: Vatican News en kerknet.be.

Lees de boodschap van de paus voor de 55ste Wereldvrededag

Tags: ,