Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Paus Franciscus erkent wonder op voorspraak van Titus Brandsma

Paus Franciscus erkent wonder op voorspraak van Titus Brandsma

Paus Franciscus heeft op 25 november een wonder erkend op voorspraak van de zalige karmeliet Titus Brandsma (1881 Bolsward) die in 1942 overleden is in het concentratiekamp van Dachau (Duitsland). Met de erkenning van dit wonder is de weg naar heiligverklaring vrij.

Het wonder betreft de genezing van een dodelijke huidkanker op voorspraak van de Nederlandse karmeliet. De 76-jarige pater Michael Driscoll, die een bijzonder devotie voor pater Titus Brandsma heeft, is ervan overtuigd dat hij zijn leven te danken heeft aan zijn Nederlandse confrater. Pater Driscoll is intussen met emeritaat, maar is nog steeds als priester actief.

De Fries Titus Brandsma was lid van de orde van de karmelieten. In 1905 werd hij tot priester gewijd. In 1923 werd hij hoogleraar wijsbegeerte en mystiek aan de toen pas opgerichte Katholieke Universiteit Nijmegen, vandaag de Radboud Universiteit. Later werd hij rector van de universiteit. Brandsma verzette zich vanaf de jaren 1930 openlijk tegen het opkomend nazisme. In 1942 werd hij gearresteerd wegens subversieve activiteiten. Hij overleed op 26 juli 1942 aan ontberingen en mishandeling in het concentratiekamp van Dachau.

Maria van Jezus

De paus erkende op 25 november ook een wonder op voorspraak van de zalige Italiaanse franciscanes Carolina Santocanale, beter bekend als Maria van Jezus (1852- 1923). Maria van Jezus dankt haar faam van heiligheid aan haar zorg voor de zieken en de armen. Zij was lid van de seculiere Franciscaanse Orde en stichtte de Congregatie van de Zusters Kapucijnen van de Onbevlekte Ontvangenis van Lourdes.

De paus erkende eveneens het martelaarschap van de priester Enrico Planchart en drie metgezellen, belijdende priesters van de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria, die op 26 mei 1871 uit haat tegen het geloof werden vermoord in Parijs (Frankrijk). Vandaag zijn ook de heroïsche deugden erkend van de Italiaanse bisschop Antonio Bello (1935-1993), de Spaanse priester Giovanni de San Pedro y Ustarroz (1564 – 1615), de Italiaanse priester Giorgio Guzzetta (1682- 1756), de Braziliaanse leek Odette Vidal Cardoso (1931-1939) en de Italiaanse zusters Natalina Bonardi (1864-1945, stichtster van de zusters van Loreto) en Maria Dositea Bottani (Maria Domenica, 1896-1970).

Bron: VaticanNews/kerknet.be

 

Tags: ,