Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Dossiers > Uitgelicht: Ad limina 2022 > Paus bemoedigt Nederlandse katholieken: ‘Ook een kleine minderheid kan heel krachtig zijn’

Paus bemoedigt Nederlandse katholieken: ‘Ook een kleine minderheid kan heel krachtig zijn’

Tijdens zijn ontmoeting met de Nederlandse bisschoppen heeft paus Franciscus vrijdag 11 november alle katholieken in Nederland opgeroepen om vooral vol te houden en niet op te geven. “Ook een kleine minderheid kan heel krachtig zijn,” zo citeerde kardinaal Wim Eijk de paus na afloop van de audiëntie. Ook heeft de paus de bisschoppen aangespoord tot nabijheid en een optimale pastorale benadering. 

De audiëntie bij paus Franciscus was vrijdagmorgen een van de hoogtepunten tijdens het Ad Limina bezoek dat de Nederlandse bisschoppen deze week aan Rome hebben gebracht.  Bisschop Smeets nam in zijn rolstoel aan de audiëntie deel. Paus Franciscus – die zelf ook regelmatig gebruik maakt van een rolstoel – informeerde naar de ziekte van de bisschop, bemoedigde hem en wenste hem veel sterkte toe. “De ontmoeting met de paus was heel hartelijk, ontspannen en open,” liet bisschop Smeets na afloop weten. “Hij wenste me veel ‘courage’ toe.”

Paus Franciscus nam ruim de tijd om met de bisschoppen te spreken. Het gesprek duurde een uur en driekwartier, veel langer dan aanvankelijk gepland. Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie sprak na afloop van een “mooie ontmoeting” en een “uitwisseling als broeders in het ambt”. Volgens mgr. Van den Hende benadrukte de paus vooral een viervoudige nabijheid. “Hij sprak over nabijheid tot God, nabijheid als bisschoppen onderling, nabijheid tot priesters en een nabijheid tot alle gelovigen.”

 

Foto: fotodienst Vaticaan.

 

Tags: