Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Nederlandse pelgrims zien paus opnieuw bij audiëntie

Nederlandse pelgrims zien paus opnieuw bij audiëntie

De 2.000 Nederlanders die met verschillende bisdommen en r.-k. organisaties momenteel in Rome zijn, kregen na de Nederlandse Dag op 15 november paus Franciscus opnieuw te zien. Op woensdag 16 november meldden zij zich zoals zovelen op het Sint Pietersplein voor de algemene audiëntie. Na de gebruikelijke rondrit over het Sint Pietersplein, waarbij de paus ook meermalen langs het ‘Nederlandse’ vak reed, startte hij zijn wekelijkse catechese.

In zijn catechese voor het Heilig Jaar van de Barmhartigheid behandelde paus Franciscus dit keer het geestelijke werk van de barmhartigheid ‘het onrecht geduldig lijden’. “We ontmoeten God door geduld op te brengen,” zo hield de paus de aanwezigen voor. God en Jezus zijn ons immers voorgegaan in het geduld opbrengen voor mensen, als die tekort schoten. “We moeten nadenken over onze eigen tekortkomingen,” aldus de paus, maar hij noemde in dit kader ook twee andere geestelijke werken van barmhartigheid: de zondaars vermanen en de onwetenden onderrichten. Catecheten en ouders helpen anderen om Gods wil te vinden “en dat is een grootse daad van liefdadigheid. Zo worden onze eigen harten gezuiverd.”

Aan het eind van de audiëntie werd de Nederlandse groep nog kort toegesproken door de paus. Hij riep hen onder meer op “boodschappers van Gods liefde te zijn door de werken van barmhartigheid te blijven beoefenen.” Na de Nederlandse Dag was deze audiëntie een tweede hoogtepunt van deze bedevaart. “Ik kon hem nu ook van veel dichterbij zien dan in de Sint Pieter,” aldus een enthousiaste pelgrim.

Na de audiëntie begroette de paus nog een aantal mensen persoonlijk. Onder hen twee leerlingen en een directrice van Brabantse middelbare OMO-scholen, die in totaal met bijna 100 leerlingen deelnemen aan deze Romebedevaart. Kardinaal Eijk had hen naar boven geloodst. De leerlingen hadden vooraf in Nederland kunnen aangeven wat hun motivatie is om de paus te ontmoeten. Eén van de twee leerlingen die uiteindelijk een ontmoeting met de paus hadden, lijdt aan een progressieve ziekte waardoor hij doof en blind zal worden.
‘s Middags zwermden de pelgrims in deelgroepen uit over de stad Rome: het gezamenlijke programma voor alle Nederlanders was na de audiëntie voorbij. De bisdommen en organisaties verzorgen de komende dagen verder een eigen programma voor hun pelgrims.

Kijk voor meer foto’s bij dit verslag op de website van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid.

Meer lezen over de catechese van de paus? Kijk dan op de Facebook-pagina van katholiekleven.nl

Foto’s: Ramon Mangold