Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Mgr. Van Burgsteden ontvangt bijzondere monstrans

Mgr. Van Burgsteden ontvangt bijzondere monstrans

Op woensdag 13 maart werd aan mgr. Van Burgsteden, hulpbisschop-emeritus van bisdom Haarlem-Amsterdam en verbonden met de communiteit van de paters Sacramentijnen in Amsterdam, een bijzondere monstrans overgedragen door mgr. Van den Hende, voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Er waren meerdere redenen om deze monstrans, afkomstig uit het voormalig Pauselijk Nederlands College in Rome, in 2024 juist aan mgr. Van Burgsteden te overhandigen.

Zo viert de 88-jarige hulpbisschop-emeritus, die nog steeds deelneemt aan de vergaderingen van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, dit jaar op 15 maart zijn 60-jarig priesterjubileum. Geboren als vijfde in een gezin van tien kinderen studeerde hij van 1949 tot 1956 op het kleinseminarie van de Congregatie van het Allerheiligst Sacrament (Paters Sacramentijnen) te Stevensbeek. Hij trad zelf ook in bij deze congregatie.

Eucharistisch Congres

Mgr. Van den Hende wees erop dat in 2024 het precies honderd jaar geleden is dat het Eucharistisch Congres in Amsterdam plaatsvond, waarbij de Nederlandse kardinaal Van Rossum namens paus Pius XI aanwezig was. Van den Hende overhandigde de monstrans tijdens een bijeenkomst van de commissie (commissio mixta) voor overleg tussen de bisschoppenconferentie en de Konferentie van in Nederland gevestigde Religieuzen (KNR), waarvan mgr. Van Burgsteden ook deel uitmaakt.

De monstrans die de hulpbisschop-emeritus in ontvangst mocht nemen, was in 1932 door Willem kardinaal van Rossum C.Ss.R (1854-1932) in Rome aan het Pauselijk Nederlands College geschonken (opgericht in 1929).  De monstrans is gemaakt door het atelier van Jan Eloy en Leo Brom.

Begijnhofkapel

Mgr. Van den Hende noemde het passend om de monstrans te mogen overhandigen in de week van de Stille Omgang ter ere van het eucharistisch wonder; het priesterjubileum van mgr. Van Burgsteden en in het jaar dat honderd jaar geleden het Eucharistisch Congres in de woonplaats van mgr. Van Burgsteden, Amsterdam, plaatsvond. De monstrans werd door mgr. Van Burgsteden met dankbaarheid ontvangen en zal voortaan gebruikt worden in de Amsterdamse Begijnhofkapel waar de paters Sacramentijnen werkzaam zijn.

 

Tags: , ,