Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Mgr. Mutsaerts presenteert nieuw boek: ‘En dan denk ik aan Brabant.. Brandt daar nog licht?’

Mgr. Mutsaerts presenteert nieuw boek: ‘En dan denk ik aan Brabant.. Brandt daar nog licht?’

Vrijdag 28 juni presenteerde mgr. Mutsaerts zijn nieuwste boek: ‘En dan denk ik aan Brabant… Brandt daar nog licht?’. De hulpbisschop van bisdom ’s Hertogenbosch gaat daarin op basis van argumenten in dialoog met de seculiere wereld en zoekt aanknopingspunten in de hedendaagse cultuur om het gesprek te voeren over de relevantie van het katholieke geloof voor onze tijd.

Mgr. Mutsaerts is ervan overtuigd dat religie een factor van betekenis blijft, omdat de menselijke geest de waarheid wil. “Onze geest is hongerig naar de kern van het leven. Het hongert naar het goede, het ware, het schone. Dat is wat de katholieke traditie ‘God’ noemt.”

Verlangen

Hij noemt het de tragiek van het ‘dogmatisch atheïsme’ dat het de geest afsluit. “Het sluit de mens op in zijn beperkte ruimte die we kunnen bevatten met onze zintuigen, terwijl de geest dat wil overstijgen. “We frustreren het verlangen door het te zoeken in juist die opgesloten wereld, de wereld van geld, erkenning, eer, plezier, daar waar je het niet zult vinden, want het is nooit goed of ooit goed genoeg.”

De mens blijft verlangen, ook als hij naar menselijke maatstaven niets te wensen over heeft, aldus mgr. Mutsaerts. “Juist door het opgeven van dit soort verlangens, juist door minder te willen, wordt het verlangen vervuld. Dat is die bijbelse boodschap. In de bijbel is niet tolerantie het kernwoord, maar liefde. Het is deze liefde die zich richt op de ander; liefde is bijdragen aan het geluk van de ander door jezelf weg te cijferen. Juist door weg te geven vermeerder je Gods genade. Dat is de kern van het christendom. Al het andere zijn voetnoten.”

Duizelen

“Kernachtiger kan de essentie van het christendom en van dit boek niet tot uitdrukking worden gebracht”, schrijft prof. dr. Paul van Geest in een voorwoord. “Maar lees het niet in één keer uit. Het gaat u duizelen.”

Bericht en afbeelding via bisdom ‘s Hertogenbosch. Foto: Ramon Mangold voor www.rkkerk.nl.