Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Interreligieuze dialoog > Katholieken en hindoes: solidair met mensen die door coronavirus getroffen zijn

Katholieken en hindoes: solidair met mensen die door coronavirus getroffen zijn

“Licht en hoop, die we in onze beide geloofstradities vinden, inspireren ons solidair te zijn met mensen die door het coronavirus, verdriet en dood zijn getroffen en in angst, onzekerheid en eenzaamheid leven. Solidariteit kan het beste bereikt worden door interreligieuze ontmoeting en samenwerking”, zegt mgr. H. Woorts, voorzitter van de katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog, in zijn groet aan hindoes ter gelegenheid van Diwali.

Hij sluit daarbij aan bij de Diwali-boodschap van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog. De Pauselijke Raad spreekt de wens uit dat de viering van Diwali door hindoes “elke wolk van angst, bezorgdheid en zorgen zal verdrijven en uw hart en geest zal vervullen met het licht van vriendschap, vrijgevigheid en solidariteit!”

“Onze tradities leren ons om positief en hoopvol te blijven, zelfs bij tegenspoed”, aldus de boodschap. “Mogen we bij het koesteren van die tradities midden in deze wereldwijde crisis er naar streven hoop te verspreiden door zorg, genegenheid, vriendelijkheid, zachtaardigheid en mededogen, die meer besmettelijk zijn dan het coronavirus zelf.”

Goede contacten

De Nederlandse katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog en de Hindoe Raad Nederland onderhouden goede contacten. Eerder spraken beide raden samen over hun visies op duurzaamheid, de rol van religie bij integratie en hun bronnen van dialoog en samenwerking.

Mgr. Woorts: “Graag willen we de goede contacten en samenwerking met de hindoegemeenschap voortzetten en uitbouwen.”

Dit jaar vieren hindoes Diwali op 14 november. Diwali is het feest van lichtjes, dat jaarlijks plaatsvindt tijdens de nieuwe maan in de maand asvin. Het feest is gewijd aan Maha Lakshmi, de hindoegodin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Bij het Diwali-feest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen, het licht wint het van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid, de reinheid van de onreinheid. Hindoes hopen dat Lakshmi hun huis bezoekt. In de nacht van de nieuwe maan verlichten ze daarom hun huis met diya’s. Dat zijn schoteltjes met olie en een pitje, maar kunnen ook kaarsjes zijn. Door al die lichtjes wordt ook het innerlijk van de mensen verlicht. Iedereen krijgt het gevoel met een schone lei te kunnen beginnen.

Bericht: Katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog, Drs. Berry van Oers, secretaris.

Lees hier de groet aan hindoes van mgr. Woorts, voorzitter Katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog, t.g.v. Diwali 2020.

Download hier de boodschap t.g.v. Diwali 2020 Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog (Engels en Hindi):
Deepavali 2020 ENGLISH
Deepavali 2020 HINDI

Foto: mgr. Woorts en mw. U. Doekhie, voorzitter van de Hindoe Raad Nederland.

 

 

 

Tags: , ,