Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > In 2025 weer een uitreiking van de Ariëns Prijs voor Diaconie in het Aartsbisdom Utrecht

In 2025 weer een uitreiking van de Ariëns Prijs voor Diaconie in het Aartsbisdom Utrecht

In oktober 2025 wordt in het Titus Brandsma Huis in Deventer de Ariëns Prijs voor Diaconie uitgereikt. Deze diaconale prijs werd in 2003 in het Aartsbisdom Utrecht in het leven geroepen en is sindsdien om de drie jaar uitgereikt.  De prijs draagt de naam van Alphons Ariëns, een priester van het Aartsbisdom Utrecht die in de vorige eeuw een grote betrokkenheid toonde bij in armoede verkerende arbeidersgezinnen in Twente.

Het gaat bij de Ariëns Prijs om een diaconaal project of activiteit gericht op:

  • zorg en barmhartigheid,
  • gerechtigheid
  • verzoening
  • vergeving

De Ariëns Prijs kent een tweeledig doel. Dat is enerzijds de aandacht en inzet voor diaconie stimuleren en anderzijds initiatieven stimuleren op het terrein van diaconie waarvoor anders geen geld is.

Inkijk in de diaconale praktijk

De projecten die zijn voorgedragen voor de Ariëns Prijs geven een praktische inkijk in de diaconale praktijk in het Aartsbisdom Utrecht. Voor de Ariëns Prijs 2025 hebben zich 32 projecten gemeld. In alle gevallen betreft het projecten waarbij specifieke doelgroepen als minderbedeelden, eenzame mensen, kinderen en ouderen, vluchtelingen en asielzoekers, maar ook mensen met behoefte aan zingeving en religie  op materiële en/of immateriële wijze worden ondersteund.

Een kleine 20 van de voorgedragen projecten worden door Parochiële Caritas Instellingen (PCI) in het Aartsbisdom Utrecht georganiseerd en/of ondersteund.

Caritas mag worden verstaan als de opdracht “dienstbaar te zijn aan de samenleving,” met aandacht voor “concrete noden en behoeften van personen en groepen” met het oog op “het bevorderen van sociale rechtvaardigheid,” waarmee zij gestalte geeft aan de opdracht van de kerk.

Caritas en diaconie

Door PCI’en voorgedragen projecten, zoals verstrekken van kerstpakketten, boodschappen en maaltijden,  kringloopsupermarkt, vakantietas en tas voor school, warme jassenactie en een fietsproject enzovoort zijn als Caritas te “oormerken”. Met de criteria van de Ariëns Prijs in het achterhoofd hebben deze projecten daarentegen ook kenmerken van diaconie.

Projecten zoals papier café  (hulp bij invullen digitale formulieren) kleurrijke ontmoeting (ontmoeting met asielzoekers) ontmoetingsgroep mantelzorgers, zorg voor elkaar, activiteit rond slavernij en bevrijding, pelgrimeren in eigen omgeving, “Red je het wel” een project van Schuldhulpmaatje enzovoort zijn immaterieel en diaconaal gericht. Maar natuurlijk  heeft deze diaconale praktijk ook kenmerken van Caritas.

Caritas en Diaconie lijken inhoudelijk min of meer synoniem, terwijl ze in de praktijk van de parochies organisatorisch vaak onderscheiden zijn. Diaconie en Caritas zijn bij de Ariëns Prijs onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het één kan niet zonder het ander. Het is een symbiose die mag worden gekoesterd. Diaconie en Caritas zijn verschillend maar niet los verkrijgbaar.

In de tweede helft van 2025 zal er een boekje worden uitgegeven met daarin alle projecten die zijn genomineerd voor de Ariëns Prijs. Benieuwd welk project dit jaar de prijs gaat winnen? In oktober leest u er alles over op de website van het Aartsbisdom Utrecht.

Tekst: Tom van Vilsteren, diocesaan diaconaal werker Aartsbisdom Utrecht

Foto: Ariëns Prijs van 2022 (Aartsbisdom Utrecht).

 

 

Tags: ,