Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Fotoverslag rondgang reliek heilige Bernadette: langs de Nederlandse Lourdesgrot

Fotoverslag rondgang reliek heilige Bernadette: langs de Nederlandse Lourdesgrot

Op maandag 22 april kwam de schrijn met de reliek van de heilige Bernadette op de rondgang door Nederland aan in Sint Willebrord (bisdom Breda). Daar bevindt zich een oude Lourdesgrot. Ramon Mangold maakte hier zijn laatste van drie fotoseries over de rondgang.

Bernadette Soubirous zag als 14-jarig meisje in 1858 in de grot van Massabielle bij Lourdes achttien keer een verschijning van een ‘mooie dame’. De Kerk bepaalde later dat het niet anders kon dan dat zij Maria moet hebben gezien. Daarna zijn in vele landen Lourdesgrotten gebouwd voor de verering van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes.

Al in 1885 werd in Sint Willebrord een eerste Lourdesgrot gebouwd. Maar deze raakte in verval en er kwam een nieuwe Lourdesgrot. Deze tweede Lourdesgrot in Sint Willebrord is nu inmiddels bijna honderd jaar oud. Voor de bouw van die tweede Lourdesgrot in Sint Willebrord reisde de pastoor van de parochie in de winter van 1925-1926 naar Lourdes om ter plekke tekeningen van de grot te maken.

Toen de grot klaar was in 1926, reisde de pastoor nogmaals naar Lourdes, waar hij eigenhandig een brok steen uit de rots hakte. Dit brok steen is in de grot in Sint Willebrord gemetseld. In augustus van dat jaar werd de grot ingezegend. De pastoor zelf plaatste het zware Mariabeeld in de daarvoor bestemde nis.

Op maandag 22 april kwam de reliekschrijn vanuit Hulst (H. Willibrordusbasiliek) aan in Sint Willebrord. Na de plechtige ontvangst van de reliekschrijn was er om 11.00 uur een eucharistieviering in de kerk. In de middag werd bij de Lourdesgrot de rozenkrans gebeden. In de vroege avond was er een lichtprocessie van de Lourdesgrot naar de kerk. Van bisdom Breda gaat de reliek naar bisdom ’s-Hertogenbosch, daar is de reliek van 25 t/m 28 april in de Sint Jan. Het is de laatste etappe van de rondreis van de reliek van de heilige Bernadette door Nederland.

Klik op de onderstaande foto’s voor een vergroting.

 

  

  

 

Tags: , ,