Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > EU-bisschoppen roepen met COMECE op tot vrede in Oekraïne en in heel Europa

EU-bisschoppen roepen met COMECE op tot vrede in Oekraïne en in heel Europa

De afgevaardigden van de bisschoppenconferenties in de Europese Unie doen een oproep aan Rusland om de vijandelijkheden tegen Oekraïne onmiddellijk op te schorten en aan alle partijen om te werken aan een oplossing voor het conflict. De bisschoppen waren bij elkaar op de plenaire vergadering van COMECE in Brussel, die van 12 tot en met 14 oktober werd gehouden. Zij pleiten in een gezamenlijke verklaring ook voor eenheid in de EU. 

De Commissie van de bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE), waar namens de Nederlandse conferentie mgr. Hoogenboom deel van uit maakt, uit in de verklaring ook “diepe droefheid over het afschuwelijke menselijke leed dat het volk van Oekraïne is aangedaan door de brute militaire agressie die door de Russische autoriteiten is geïnitieerd”.

De bisschoppen getuigen van de verbondenheid van de bisschoppenconferenties met “de miljoenen vluchtelingen en met al diegenen die lijden onder deze waanzin van oorlog”. Daarnaast spreken ze hun bezorgdheid uit dat recente acties “een verdere uitbreiding van de oorlog met rampzalige gevolgen voor de mensheid kunnen riskeren”.

Bisschoppen roepen op tot Europese eenheid
Na een diepgaande discussie over de oorlog in Oekraïne en de steeds dramatischer wordende sociaal-economische gevolgen ervan voor burgers in Europa en daarbuiten, benadrukken de EU-bisschoppen “de diepe waarde van de Europese Unie en haar oprichtingsvisie”. Zij moedigen de politieke leiders sterk aan “hun eenheid te bewaren en zich te blijven inzetten voor het Europese project”.

Oproep tot vrede
De EU-bisschoppen sluiten hun verklaring af met “een nadrukkelijke oproep aan de agressors, om onmiddellijk de vijandelijkheden op te schorten, en aan alle partijen om zich open te stellen voor onderhandelingen over ‘serieuze voorstellen’ voor een rechtvaardige vrede, om te werken aan een oplossing voor het conflict, die het internationaal recht en de territoriale integriteit van Oekraïne respecteert.”

Lees de Verklaring EN |  FR | IT

 

Bericht en foto via COMECE.

Tags: ,