Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk Nederland > Actueel > Nieuwsberichten voor parochies > Conferentie ‘De Missionaire parochie – Als God renoveert’ voor Nederlandse en Vlaamse parochies

Conferentie ‘De Missionaire parochie – Als God renoveert’ voor Nederlandse en Vlaamse parochies

Op 24 en 25 maart 2020 wordt de landelijke conferentie ‘De Missionaire parochie – Als God renoveert’ gehouden in Oudenbosch. Hiervoor komt de Canadese priester James Mallon, auteur van het boek ‘Als God renoveert’, voor het eerst naar Nederland.

Het doel van deze conferentie is om parochies in Nederland en Vlaanderen te inspireren en te ondersteunen bij het vormgeven van een missionaire parochie. Een belangrijke sleutel in het boek van Mallon is, om mensen te helpen om ‘missionaire leerlingen’ van Jezus Christus te worden: niet alleen binnen in de eigen gemeenschap, maar ook daarbuiten. Dit betekent voor de meeste parochies een cultuuromslag.

Website en Facebook
Op de website missionaireparochie.nl wordt aan de hand van interviews, veelgestelde vragen, tips en voorbeelden ingegaan op het missionaire wezen van de Kerk. Ook kunnen belangstellenden zich inschrijven voor het tweedaagse programma en op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de conferentie. Op de Facebookpagina zijn interview-video’s te bekijken en kunnen berichten worden gedeeld.

‘Ga als groep’
De organisatie benadrukt dat de conferentie het meest vruchtbaar zal zijn als er vanuit parochies groepsgewijs wordt deelgenomen. Met 10 tips kunnen groepen en mensen zich voorbereiden op de conferentie. Voor inschrijvingen vóór 12 januari 2020 geldt een vroegboekkorting.

De conferentie is nadrukkelijk bedoeld voor het gehele Nederlandse taalgebied, voor allen die ernaar verlangen om met hun parochie een weg in te slaan naar een missionaire parochie of de missionaire weg die zij zijn ingeslagen in hun parochie verder willen uitbouwen. Alle betrokken parochianen en vrijwilligers in de parochie en alle bisschoppen, priesters, diakens, pastoraal werkers en werksters, catechisten, pastoraal assistenten uit heel Nederland en Vlaanderen zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze conferentie. Ook leden en belangstellenden bij nieuwe bewegingen en gemeenschappen in de Kerk worden van harte aangemoedigd om deel te nemen aan de conferentie. Dat geldt ook voor jongeren, voor wie een kortingstarief geldt voor deelname aan deze conferentie.

Landelijke opzet
Bij de opzet van de conferentie zijn naast het Bisdom Breda verschillende Nederlandse partners betrokken, zoals het Centrum voor Parochiespiritualiteit, Alpha Nederland, Katholiek Alpha Centrum en Xpand. De Nederlandse vertaling van het boek: ‘Als God renoveert’ is begin 2019 door Adveniat uitgegeven. Intussen ligt er een vierde druk in de boekhandel. ‘Als God renoveert’ gaat in op prangende vragen van parochies wereldwijd hoe kansrijk te werken aan bloeiende missionaire geloofsgemeenschappen.

Praktische informatie en promotiemateriaal
Het tweedaagse programma op 24 en 25 maart 2020 zal in en om de basiliek H.H. Agatha en Barbara te Oudenbosch (Noord-Brabant) worden gehouden. Inchecken kan al op maandagavond 23 maart. Actuele programma-informatie staat op de website missionaireparochie.nl.

Om aandacht te schenken aan de conferentie zijn posters, flyers en gebedskaartjes beschikbaar. Deze kunnen kosteloos worden aangevraagd via de website, per e-mail: info@missionaireparochie.nl en telefonisch: 076 5223444. Ook voor vragen en suggesties kan via deze gegevens contact worden opgenomen met de organisatie.

Tags: ,